FOSTUL MARE ARBITRU NICOLAE RAINEA A DECEDAT, LA VIRSTA DE 81 DE ANI

Fostul mare arbitru Nicolae Rainea a decedat la vîrsta de 81 de ani, au anunţat Federaţia Română de Fotbal şi Comisia Centrală a Arbitrilor.
Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea şi-a început cariera ca fotbalist, evoluînd pentru Laminorul Brăila, Metalul Piatra-Neamţ şi Constructorul Bîrlad.
În 1959, a devenit arbitru, iar după trei ani promova în lotul divizionar. A debutat în prima ligă în 1965, iar după două sezoane primea ecusonul FIFA.
Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaţionale, a participat la trei ediţii de Campionat Mondial (Germania 1974, Argentina 1978 şi Spania 1982). A arbitrat o finală a Campionatului European, Italia 1980, Belgia – RFG (1-2).

După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi, apoi, preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi, de unde a primit funcţia de preşedinte onorific.
De asemenea, Nicolae Rainea a fost şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Adrian Porumboiu: "Am aflat primul despre ce s-a întîmplat cu nea Nicu, Dumnezeu să îl ierte. Mi-e greu să vorbesc pentru că am fost foarte apropiaţi. A murit cel mai înalt vîrf al arbitrajului românesc care nu va fi niciodată egalat. A fost un om extraordinar, un om cum rar îi va mai fi dat României să aibă, cu atît mai puţin arbitrajului românesc. Regret enorm, orice aş spune în momentele acestea ar fi în plus".
Ion Crăciunescu: "Rainea a fost un arbitru excepţional. Eu am debutat în arbitraj făcîndu-i linie lui Nicolae Rainea. Îmi aduc aminte că am avut un incident atunci cu un preşedinte de club şi el mi-a luat apărarea. Am fost foarte mîndru de treaba asta, pentru că era mult mai uşor să arunci un tînăr arbitru în gura leilor decît să te iei de un preşedinte de club. Dar el avea o forţă extraordinară. El a fost pentru noi mai sus. Întotdeauna ne-am uitat la cei care erau mai sus ca noi, la Rainea, Igna, o generaţie de arbitri foarte bună. Am avut o relaţie foarte bună, mă suna de fiecare dată de ziua mea, îmi ura la mulţi ani, şi îmi spunea că nu o să uite niciodată că e ziua mea. Eu l-am respectat foarte mult. Cu siguranţă a fost un model pentru toţi arbitrii români. Dacă nici cei mai buni arbitri, cei care fac performanţă, nu pot fi modele, cine să fie?".
Mircea Sandu: "Din păcate oamenii buni dispar. A fost unul dintre cei mai reprezentativi oameni ai fotbalului românesc. A participat activ la dezvoltarea fotbalului atît în Bîrlad, că era de acolo, în Galaţi, şi în România în general. Mai apoi a fost apreciat şi de FIFA şi de UEFA, participînd la campionate europene şi mondiale, finală de cupă europeană. Din punctul meu de vedere a fost cel mai mare arbitru din România. Foarte mulţi se referă la cîteva nume, la Andrei Rădulescu, George N. Gherghe, Rainea, Igna. Sînt cîteva nume. Sînt oameni care au reprezentat exemple pentru generaţii de arbitri de după. L-am avut ca arbitru şi în perioada mea ca jucător. Era un tip care vorbea cu jucătorii, exact ceea ce se practică acum. Explica jucătorului de ce şi pentru ce. Nu aveai altceva de făcut decît să pui capul în pămînt şi să pleci mai departe. Era apreciat, respectat".

Sursa: romaniansoccer.ro