FMI PROGNOZEAZĂ O RESTABILIRE A CREŞTERII ECONOMIEI MOLDOVEI ÎN ANUL 2015

Republica Moldova va reveni pe o creştere economică de 3,5 la sută în anul 2015, odată cu intrarea în vigoare a acordurilor de liber schimb şi restabilirea cererii pe piaţa internă, prognozează Fondul Monetar Internaţional (FMI). Inflaţia se va menţine în limitele ţintei Băncii Naţionale a Moldovei, se mai arată în raportul privind monitorizarea post-program, aprobat la 17 decembrie de către Consiliul de Directori Executivi al FMI.

Experţii Fondului se aşteaptă la o reducere a ritmului creşterii economice în acest an pînă la circa 2 la sută, ca urmare a evoluţiei moderate a agriculturii, activităţii economice mai reduse a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei, dar şi impactului restricţiilor impuse de Federaţia Rusă la importul produselor moldoveneşti.

FMI constată că „în perioada electorală s-au înregistrat abateri de la disciplina fiscală. După o consolidare substanţială pe parcursul anilor 2010-2013, se prognozează o deteriorare semnificativă a situaţiei bugetar-fiscale”. Deficitul bugetar (excluzînd granturile) va creşte de la 3,8 la sută din PIB în 2013 pînă la 5,4 la sută în 2014 şi, dacă nu vor fi luate măsurile de rigoare, pînă la 7,1 la sută în 2015. Această creştere a deficitului ar putea fi provocată de majorarea semnificativă a salariilor şi pensiilor şi acordarea ad-hoc a facilităţilor fiscale în perioada preelectorală, reducerea activităţii economice şi adoptarea măsurilor de compensare a consecinţelor impunerii restricţiilor comerciale.

Totodată directorii executivi ai FMI „au salutat intenţia autorităţilor de a menţine deficitul sub 3 la sută din PIB în anul 2015 şi au accentuat că va fi necesară consolidarea în continuare a bugetului pe termen mediu”.

Sursa: Moldpres