Filat si Platon se vor muta in casa noua

Dacă, la timpul lui”, Vladimir Filat a simulat doar că vrea să bage Republica Moldova în UE, acum comunitatea europeană, prin instituţiile sale, va intra ea în viaţa lui, dar şi a lui Veaceslav Platon, precum şi în vieţile viitoare ale lui Plahotniuc, Şor, Drăguţanu, Leancă, Lazăr, Gaburici, Filip, Jizdan, Babuc şi ale celorlalţi complici ai fostului Stat Major Mafiot. Ghimpu, Chirtoacă, Chirinciuc ori Şalaru pot fi şi ei optimişti! Iată cum!

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi suplimentar 10 milioane de euro la împrumutul de 39 de milioane pentru construcția unei noi, moderne puşcării, una la standarde europene. Luînd în considerare calculele estimative efectuate la momentul proiectării, dar și rata anuală a inflației și creșterii prețurilor la materialele de construcție, s-a constatat necesitatea majorării împrumutului acordat cu 10 milioane de euro, fapt aprobat de către finanțatori. Noua puşcărie va înlocui actualul Penitenciar nr.13 din Chișinău.

Prin urmare, este firesc ca Filat şi Platon să fie plini de emoţii şi nerăbdare la fel cum sunt tinerii însurăţei atunci cînd aşteaptă să se mute într-o casă nouă, în prima lor „căsuţă, cuibuşor de nebunii”. Demn de reţinut este faptul că Acordul împrumutului în acest scop a fost semnat încă din 2013, ceea ce denotă înţelepciunea şi grija pentru propriului viitor al guvernanţilor de atunci. Doar nu era să ceară bani pentru construcţia de şcoli, căci după ce ies de la guvernare nu merg la şcoală, ci la puşcărie, ca Filat, nu?

Este lăudabil demersul actualilor guvernanţi care vor să accelereze ceea ce Plahotniuc uitase. Acesta-i un semn de milostenie, de grijă faţă de viitorul confort al celor enumeraţi la început. Noua puşcărie le va asigura o intimitate deplină, fiind proiectate celule de doar două paturi, iar regulamentul de ordine interioară le va permite deţinuţilor să-şi aleagă colegul de celulă după cum îi dictează inima. Astfel, fiecare poate să-i spună celui dorit: „Ce-lula mea, intră în ea!” (Oleg Bratu)