EURO NU VA MAI REVENI LA COTAŢIILE ANILOR PRECEDENŢI

Euro va bate în retragere, însă nu va mai reveni la cotaţiile anilor precedenţi. De această părere este expertul economic Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”. Contactat de IPN, expertul a spus nu există fundamente economice pentru revenirea la cotaţia de 16-17 lei pentru un euro.

Potrivit lui Adrian Lupuşor, Banca Naţională a Moldovei nu poate influenţa direct cursul leu-euro, deoarece moneda naţională este legată direct doar de cursul dolarului. Pentru a stabiliza situaţia, în primele două luni ale anului curent BNM a intervenit pe piaţa valutară internă cu peste 700 de milioane de dolari. Astfel, cursul dolar-leu prezintă în prezent o stabilizare. Chiar se înregistrează o apreciere a leului comparativ cu zilele trecute.

Raportul euro-leu este influenţat direct de pieţele externe. „Pe pieţele internaţionale raportul euro-dolar stabilit pentru astăzi este de 1,39. Euro este supraapreciat faţă de dolar, iar acest lucru este o reflecţie a ceea ce se întîmplă pe extern, şi anume situaţia economică din Uniunea Europeană, care se îmbunătăţeşte”, a spus expertul economic.

Previziunile de viitor sunt că moneda europeană ar trebui să bată în retragere. Factorii care duc acum la supraaprecierea euro sunt de scurtă durată. Adrian Lupuşor  spune că ne putem aştepta la o reducere a cotaţiilor euro deja în viitorul apropiat, însă cursul de schimb nu reveni la nivelul anilor precedenţi.

Sursa: IPN