„ESTE UN DOCUMENT DE UNICĂ FOLOSINŢĂ”, crede Viorel Cibotaru despre decizia CC

„Este un document de unică folosinţă, nişte baliverne adoptate în exclusivitate pentru a nu-i permite lui Vlad Filat să se afle în fruntea Guvernului. Fie temporar, fie pe un termen previzibil sau cînd vor hotărî autorii documentului că Filat poate să mai fie premier”, astfel a comentat cunoscutul analist politic Viorel Cibotaru decizia Curţii Constituţionale (CC), care a declarat neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Vlad Filat candidat la funcţia de prim-ministru, dar şi aflarea lui Vlad Filat în funcţia de premier interimar.   

Viorel Cibotaru a declarat pentru TRIBUNA că „orice încercare de a discuta la modul serios conţinutul hotărîrii CC va eşua lamentabil”. Expertul consideră că decizia CC ar trebui aplicată în cazul tuturor demnitarilor suspectaţi de corupţie, deşi un astfel de mecanism este practic imposibil de implementat.

„Bine, „Păpuşarul” mîine decide că Ghimpu deja nu-i mai place. Au fost zvonuri despre benzinăriile sale în presă. Aceasta înseamnă că el lasă mandatul şi pleacă din Parlament. Hai, davai do svidania! Cu atît mai mult în cazul lui Voronin, unde au fost şi mai multe zvonuri”, a spus analistul cu referire la efectele pe care le poate avea decizia Curţii.

Expertul a opinat că hotărîrea CC a fost generată de factorul politic. „Este o legătură absolut directă între politicianul Victor Popa şi magistratul Victor Popa, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul lui Alexandru Tănase. Eu nu vreau să mă pronunţ în privinţa altor legături, cine ar fi autorul şi comanditarul, care ar fi preţul negociat pentru aceasta sau poate că nu a existat formula bănească, deşi toţi îmi spun că aceasta a şi contat mai mult decît şantajul sau alte chestii. Aceasta este partea obscură şi care nu mă interesează. Pe mine mă interesează efectele, nu intenţiile”, a accentuat Viorel Cibotaru.

Expertul a calificat decizia CC ca fiind alogică. „Luaţi un citat din Biblia şi plasaţi-l în orice text juridic. Cine poate să iasă împotriva Bibliei? Ceea ce este scris în ea este sfînt – trebuie să crezi şi să urmezi aceasta. Exact aşa este şi în situaţia noastră – cine este împotriva statului de drept, cine este împotriva luptei cu corupţia. Prin urmare, orice suspiciune care planează asupra omului acuzat de omor trebuie să conducă la condamnarea lui. Nu trebuie de găsit dovezi, doar trebuie să se strecoare prin presă anumite suspiciuni, aşa cum este şi scris în decizia Curţii”, a concluziona expertul.

Adrian PANCU

(tribuna.md)