După 25 de ani, Bangladeshul il aresteaza pe asasinul parintelui fondator al tarii

Bangladeshul a anunţat Miercuri arestarea lui Abdul Majed, unul dintre asasinii părintelui fondator al acestei ţări din Asia de Sud, după aproape 25 de ani de căutări, şi începerea pregătirilor pentru executarea lui, informează AFP, potrivit agerpres. Şeicul Mujibur Rahman, tatăl actualei şefe a Guvernului, şeicul Hasina Wazed, care a condus Bangladeshul spre independenţa de Pakistan, se afla la putere cînd a fost ucis, împreună cu cea mai mare parte din familia sa, în 15 August 1975, în cursul unei lovituri de stat militare.

Justiţia locală a condamnat la moarte în 1998 zece ofiţeri pentru acest masacru, între care căpitanul Abdul Majed, în contumacie, întrucît fugise în India în 1996. Curtea Supremă a confirmat verdictul în 2009 şi cinci dintre asasini au fost executaţi după cîteva luni.

Abdul Majed a revenit în Bangladesh abia luna trecută, a indicat un procuror presei. Acţionînd pe baza unei informaţii, autorităţile l-au arestat Marţi în Capitala Dacca, în timp ce se deplasa la bordul unei ricşe, a relatat un responsabil al Poliţiei, Johurul Haque. Formalităţile pentru executarea lui Majed au început deja, a declarat pentru AFP ministrul Justiţiei, Anisul Huq.

Fostul ofiţer nu poate face apel faţă de condamnarea sa la moarte, ci poate solicita doar o graţiere prezidenţială, a precizat ministrul. Preşedintele Abdul Hamid, fiind un apropiat al premierului, este puţin probabil să-l graţieze şi execuţia ar putea avea loc peste cîteva săptămîni.

Actuala şefă a Guvernului, Hasina Wazed, a scăpat de masacrarea familiei sale în 1975 întrucît în acel moment se afla în Europa împreună cu sora ei.