Dotarea poliţiştilor cu echipament performant

O nouă etapă în reformarea MAI

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 19 martie, la ceremonia de repartizare a automobilelor speciale în gestiunea Inspectoratului Naţional de Patrulare, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

La eveniment au mai luat parte ministrul Afacerilor Interne în exerciţiu, Dorin Recean, Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. Moser, colaboratorii Inspectoratului Naţional de Patrulare.

Evenimentul a avut loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, aici fiind expuse şi cele 90 de automobile de marca Skoda Rapid, destinate colaboratorilor inspectoratului. Automobilele sînt dotate cu sisteme de localizare GPS şi cîte trei camere video care transmit la Centrul de Monitorizare în regim direct ce se întîmplă în interiorul şi exteriorul automobilului. De asemenea, cîteva automobile sînt dotate cu radare performante, sisteme de identificare a automobilelor parcate ilegal, tablete digitale cu soft pentru aplicarea automată a amenzilor, căşti şi veste antiglonţ, alcoteste, staţii radio.

filat politia masini2 copy.jpg

În luarea sa de cuvînt, Premierul în exerciţiu a spus că dotarea poliţiştilor cu echipament performant marchează o nouă etapă în procesul de reformare a Ministerului Afacerilor Interne. Vlad Filat a spus că Guvernul va continua să depună eforturi pentru a asigura colaboratorii de poliţie cu condiţii de muncă adecvate, stabilitate în funcţii şi salarii bune. „Ne dorim ca poliţiştii să fie persoane de încredere ale cetăţenilor, ca cetăţenii noştri să apeleze la ei fără rezerve atunci cînd au nevoie”, a spus Premierul în exerciţiu. Vlad Filat a mulţumit Guvernului SUA pentru sprijinul acordat în implementarea reformei poliţiei şi nemijlocit dotarea cu echipament performant a celor 90 de automobile.

William H. Moser a spus că Guvernul SUA susţine reformele care sînt în interesul cetăţenilor. „Noi avem încredere în poliţişti, căci poliţiştii sînt persoanele cu care contactează în primul rînd cetăţenii. Poliţiştii sînt faţa guvernării”, a spus Ambasadorul.

Dorin Recean a adus mulţumiri Guvernului R. Moldova, pentru că vine în ajutorul ministerului pe care-l conduce, şi Guvernului SUA, pentru că susţine iniţiativele ce au drept scop îmbunătăţirea activităţii poliţiştilor. Ministrul în exerciţiu a mulţumit şi poliţiştilor pentru eforturile depuse în misiunea de a recîştiga încrederea cetăţenilor.

Ulterior, oficialii au testat modul în care funcţionează automobilele. Automobilele Skoda Rapid au fost achiziţionate de Ministerul Afacerilor Interne în urma licitaţiei publice 12/00017 din 13 decembrie 2012. Preţul unui automobil cu inscripţie aplicată, acumulatoare speciale şi girofar instalat de distribuitor este de 199.000 lei. MAI va achita automobilele în rate, timp de trei ani.

Inspectoratul Naţional de Patrulare (INP) este o subdiviziune poliţienească nouă de elită, creată în cadrul reformei Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura patrularea întregii ţări şi a complementa efortul inspectoratelor locale în prevenţia şi descoperirea infracţiunilor. INP are 1400 de ofiţeri de poliţie repartizaţi în trei regiuni - Nord, Sud şi Centru.