DESPRE VICLENIA PRIN CARE GHIMPU POATE CIOPIRTI ALIANTA CONSENSUALA DE GUVERNARE

Autor: Mihai CONŢIU

Mîine, Iurie Leancă, premier în exerciţiu, va solicita Parlamentului să voteze componenţa Guvernului, cu el în calitate de prim-ministru. Conform declaraţiilor comuniştilor, care şi-au asumat misiunea de a susţine un Guvern consensual (nu minoritar, aşa cum fac toţi confuzia!) constituit din PLDM şi PD, aceştia nu sînt dispuşi, în ruptul capului, să-l voteze pe Iurie Leancă pentru funcţia de premier. Explicaţia PCRM are o logică: comuniştii nu pot vota un prim-ministru împotriva căruia au înaintat moţiuni de cenzură!

Mîine, dacă nu o vor lungi-o şi pentru poimîine, Leancă şi Alianţa de guvernare se află într-o situaţie extrem de sensibilă. Este o situaţie creată de chiar Leancă, de dorinţa lui de-a dreptul maladivă de a fi investit în acest post, motiv pentru care se pare că chiar a forţat mîna propriului partid ca să-i nominalizeze candidatura. Pentru că Leancă trebuia să renunţe la al doilea mandat de premier încă de prin decembrie anul trecut. Asta dacă era un politican adevărat. Situaţia despre care spun că este delicată se plasează în contextul sau contextele pe care voi încerca să le explic.

Prin urmare, PCRM a declarat că nu-l va vota pe Leancă, iar cînd Vladimir Voronin face o astfel de afirmaţie, este aproape sigur că aşa se va întîmpla. Pe de altă parte, sînt destui cei care cred că liberalii lui Mihai Ghimpu ar putea să-l voteze pe Leancă, iar asta deoarece se bănuieşte că astfel Ghimpu s-ar răzbuna pe Vlad Filat, despre care crede că nu l-ar vrea prim-ministru. Într-o astfel de situaţie, lucrurile s-ar complica şi mai mult în defavoarea alianţei dintre PLDM şi PD în perspectiva unei guvernări consensuale cu PCRM.

Îşi imaginează cineva că PCRM ar mai admite să susţină, în viitor, această alianţă din momentul în care, cu ajutorul lui Ghimpu, impune un premier care nu-i este pe plac? Atunci cum ar mai proceda PLDM şi PD într-o astfel de situaţie – vor reîncepe renegocierile cu PL? Greu de crezut, mai ales că Marian Lupu şi-a arătat clar aversiunea faţă de Ghimpu, dar şi în contextul în care PD n-ar fi de acord în ruptul capului să renunţe la unele ministere, instituţii care i-au revenit şi la care ţin ca la ochii din cap, ca la propriile conturi din bănci.

Constatăm, aşadar, că Ghimpu ar fi capabil să-l voteze pe Leancă tocmai pentru a da peste cap actuala alianţă de guvernare consensuală, cu sprijinul PCRM. Printr-un astfel de demers, dacă Guvernul Leancă va fi votat, Ghimpu ar ajunge iarăşi în situaţia de a şantaja după bunul lui plac PLDM şi PD spre a obţine absolut tot ce doreşte şi la paritate cu cele două partide. Rapacitatea, lăcomia teribilă a liderului liberal este de-a dreptul hidoasă. Serile trecute, la o emisiune televizată, Ghimpu vorbea despre funcţii şi posturi pe care le poate da, ceda sau lua de parcă vorbea despre nişte bunuri personale care îi aparţin, care i se cuvin din start!

Oricît ar părea de paradoxal, interesul actualei alianţe de guvernare este acela ca Leancă să nu fie investit cu votul lui Ghimpu. Acest lucru ar trebui să-l înţeleagă şi oficialii europeni. Comuniştii nu trebuie înlăturaţi din joc şi forţaţi să ajungă într-o altă alianţă, total anti-europeană. Dincolo de interesele meschine ale lui Ghimpu, această fragilă alianţă de guvernare trebuie să privească în perspectiva alegerii viitorului şef al statului, dar şi în cea a unor rectificări constituţionale. PCRM poate asigura toate aceste lucruri, PL nu are posibilităţi pentru că nu are un număr suficient de deputaţi, dar şi din cauză că Ghimpu priveşte funcţia de şef al statului ca pe un bun personal.

Nu avem de unde şti ce a discutat Christoph Heusgen, consilierul pe politică externă şi securitate al cancelarului german, Angela Merkel, cu reprezentanţii PLDM, PD şi PL, dar putem intui că se poate dori atragerea PL în rîndul majorităţii pro-europene de la guvernare, precum şi garanţia funcţionării unui Guvern proeuropean stabil. Vizita lui Christoph Heusgen a cuprins şi un element extrem de interesant, semn că oficialii europeni cunosc foarte bine realităţile de aici, că sînt extrem de precis informaţi. Ştim bine că oficialul german a purtat discuţii cu Filat şi Ghimpu, Marian Lupu, liderul oficial al PD, neparticipînd la discuţii separate deoarece „n-ar fi fost informat”.

Potrivit analistului politic Anatol Ţăranu, care se referă la surse de încredere a căror identitate nu dezvăluit-o, „Christoph Heusgen, la solicitarea sa, pentru că a dorit să se întîlnească cu persoana care ia deciziile în PD, nu cu liderul acestei formaţiuni, a avut o întrevedere cu Vlad Plahotniuc”. Ţăranu a mai spus că întîlnirea ar fi avut loc separat de cea pe care Heusgen a avut-o luni, la ora 11,00, cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Interesant, relevant şi demn de reţinut!

Pînă atunci, va fi votat, mîine, Guvernul? Greu de crezut! Va opera Ghimpu cu viclenia sa spre a pune în dificultate actuala alianţă de guvernare, în speranţa că va obţine tot ceea ce îşi doreşte cu disperare? Vom vedea! Spectacolul continuă pentru că preţurile cresc ca pe drojdii.

P. s. După scrierea acestor rînduri, aflăm că tentativa de investire a noului Guvern se amînă pentru Marţi, 10 Februarie. Oricum, datele problemei rămîn aceleaşi!