DESCOPERIRE SURPRINZATOARE: PAMINTUL NU ARE O SINGURA LUNA

O echipă de cercetători din Ungaria a descoperit că Pămîntul are, de fapt, trei “Luni”, potrivit National Geographic. Luna pe care o ştim nu e singură de pe cer şi alte două corpuri ar putea fi încadrate în aceeaşi categorie de sateliţi naturali.

Studiul, publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, include imagini surprinse cu cei doi sateliţi naturali ascunşi ai Pămîntului. “Lunile” secrete sînt formate din praf şi nu sînt corpuri solide precum Luna.

Sateliţii naturali au fost observaţi pentru prima oară în 1961, de către astronomul Kazimierz Kordylewski, însă existenţa lor nu a fost confirmată pînă în acest moment.

“Norii Kordylewski sînt două corpuri extrem de greu de găsit şi, deşi sînt la aceeaşi distanţă de Terra precum Luna, sînt de obicei ignoraţi de astronomi”, a declarat coautorul studiului, Judit Slíz-Balogh, astronom la Universitatea Eötvös Loránd. “E interesant să confirmăm că planeta noastră are doi pseudo-sateliţi din praf ce orbitează alături de vecina noastră, Luna”.

Norii în sine sînt imenşi, însă particulele ce îi compun sînt atît de mici încît sînt estimate în microni. Particulele reflectă lumina Soarelui, aşa că au şi o uşoară strălucire.

De generaţii întregi, astronomii au sugerat că Pămîntul nu are o singură Lună şi au încercat să îşi dea seama unde pot găsi ceilalţi sateliţi naturali. Punctele în care asemenea corpuri cereşti se pot forma (în funcţie de gravitaţia unor corpuri mult mai mari, precum Pămîntul şi Soarele) se numesc punctele Lagrange.

Norii Kordylewski s-au format în astfel de puncte şi pot ajuta umanitatea să exploreze spaţiul. De exemplu, anumite expediţii spaţiale ar putea presupune şi “parcarea” sateliţilor în punctele Lagrange, pentru un consum minim de combustibil. Descoperirea celor două “Luni” ascunse ale Terrei ar putea reprezenta un pas extrem de important în explorarea sistemului solar şi chiar a galaxiei.