DECLARAŢIA MIŞCĂRII POPULARE ANTIMAFIE

cu privire la tragedia aviatică din Ucraina

Mişcarea Populară Antimafie este îndurerată şi exprimă condoleanţe familiilor care şi-au pierdut apropiaţii în tragedia aviatică de acum două zile din Ucraina. Ne vom ruga pentru sufletele celor 298 de pasageri, printre care 80 de copii şi gîndurile noastre sînt îndreptate spre rudele şi prietenii lor.

Sîntem alături de poporul ucrainean care, mai bine de jumătate de an, trece printr-un calvar fără de sfîrşit început de regimul lui Putin prin anexarea Crimeei şi ocuparea regiunilor estice ale Ucrainei - Doneţk şi Sloviansk, violînd în cel mai barbar mod teritoriul statului nostru vecin şi curmînd viaţa a sute de oameni.

În ultimele zile, în Estul Ucrainei au avut loc mai multe confruntări dintre forţele armate ucrainene şi teroriştii ruşi. Cel mai recent incident a avut loc joi, 17 iulie, cînd o aeronavă care efectua o cursă din Olanda spre Malaiezia avînd 298 pasageri la bord a fost doborîtă de o rachetă de la sol la hotarul ruso-ucrainean, acolo unde separatiştii ruşi desfăşurau operaţiuni militare.

Calificăm acest atac al forţelor ruseşti drept un act terorist şi o tragedie pentru întreaga societate umană civilizată. Termenul adecvat care trebuie folosit, de azi înainte, pentru forţele ruseşti aflate pe teritoriul Ucraine este cel de „forţe teroriste”.

Condamnăm cu vehemenţă acţiunile Rusiei din Ucraina şi declarăm acest stat, condus de regimul lui Putin, drept un stat agresiv şi terorist.

Solicităm statelor membre ale Uniunii Europene să dea dovadă de curaj şi determinare în luare de măsuri aspre economice imediate asupra Rusiei, pe de o parte, şi să adopte decizii urgente cu referire la implementarea unei alternative energetice faţă de gazul rusesc pentru spaţiul european estic, în mod special, pe de altă parte; totodată, să-şi conjuge eforturile de securitate cu Statele Unite ale Americii şi NATO întru fortificarea forţelor de apărare din spaţiul estic al Ucrainei şi pînă la Prut.

Cerem aşa-ziselor „autorităţi” moldoveneşti să interzică în mod urgent importul a oricărui produs fabricat în Rusia şi să subvenţioneze în mod prioritar şi de facto sectorul agrar din Republica Moldova pentru ca produsele moldoveneşti să fie euro-conforme - astfel încît producătorii autohtoni să nu aibă de suferit de pe urma embargourilor impuse de Rusia în ultimele două zile faţă de produsele moldoveneşti.

Totodată, cerem să fie sistate imediat transmisiunile tuturor canalelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că propaganda agresivă şi dezinformarea acestora destabilizează situaţia din regiune.

Luarea acestor măsuri va fi un semnal clar de protest al Republicii Moldova faţă de acţiunile agresive ale Rusiei şi va contribui la fortificarea securităţii şi apărării cetăţenilor de actele inumane ale regimului putinist din Rusia.

Mişcarea Populară Antimafie consideră inacţiunile conducerii de la Chişinău drept lipsă de demnitate pe plan regional şi internaţional ca stat, drept o iresponsabilitate crasă faţă de securitatea cetăţenilor ca guvernare şi un act de laşitate faţă de statul vecin - Ucraina, care atît timp cît luptă împotriva forţelor teroriste ruseşti, apără şi Republica Moldova de agresiunea rusească.

Exprimăm încă o dată condoleanţe familiilor victimelor atacului aviatic din estul Ucrainei şi sîntem alături de poporul ucrainean care trece printr-o perioadă grea de luptă pentru apărarea Ucrainei de agresiunea Rusiei.

Adoptată în cadrul şedinţei Consiliului Politic Naţional al Mişcării Populare Antimafie din 20 iulie 2014