CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A DECIS CĂ EXTINDEREA COMPETENŢELOR PRIM-MINISTRULUI INTERIMAR ESTE ILEGALĂ

Curtea Constituţională a decis, pe 18 mai, că extinderea atribuţiilor Prim-ministrului interimar şi ale Guvernului demisionar este ilegală.

Totodată, Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova privind revocarea lui Mihai Moldovanu din funcţia de viceprim-ministru, cel privind revocarea lui Anatol Şalaru din funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi Hotărîrea Guvernului cu privire la eliberarea din funcţia de director al Agenţiei Moldsilva a lui Ion Cebanu.

”Curtea a statuat că atribuirea de competenţe identice unui Prim-ministru interimar, numit din rîndul membrilor unui Guvern demis, cu cele ale unui Prim-ministru titular, prin definiţie, este contrară spiritului Constituţiei şi reprezintă un pericol pentru democraţia parlamentară. Curtea a constatat că într-un stat de drept este inadmisibilă adoptarea de norme ce ar permite permanentizarea unei guvernări interimare”, se specifică în concluziile Curţii. Decizia a fost pronunţată după ce Curtea a examinat sesizarea depusă de liderul liberalilor, Mihai Ghimpum şi de vicepreşedintele PL, Valeriu Munteanu. Aceştia au solicitat examinarea constituţionalităţii unor prevederi referitoare la atribuţiile Guvernului demisionar şi ale Prim-ministrului interimar.

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Moldpres