CU OCAZIA HRAMULUI ORASULUI LA BALTI A FOST ORGANIZAT UN FESTIVAL ETNOCULTURAL INTERNATIONAL

Cursa de ciclism „Toţi pe două roţi” şi o serie de evenimente artistice au fost incluse în programul festivalului „Sărbătoarea multiculturalismului – acum şi aici”, desfăşurat la Bălţi în zilele de 21-23 mai. Acţiunea a fost prilejuită de sărbătoarea hramului localităţii, marcată astăzi cînd creştinii ortodocşi de rit vechi îl prăznuiesc pe Sfîntul Nicolae.

Festivalul etnocultural a fost organizat de Primăria Bălţi în parteneriat cu Asociaţia „Iubire şi încredere” din Iaşi (România), Organizaţia internaţională pentru democraţie şi drepturile omului din Norvegia şi reprezentanţi ai societăţii civile din Teleneşti.

Programul festivalului a fost deschis în seara zilei de ieri cu o cursă de ciclism, la care zeci de ciclişti s-au deplasat pe principalele străzi din oraş. În cadrul festivalului sînt planificate şi alte activităţi orientate spre promovarea valorilor europene, dezvoltarea culturii diferitor etnii, cultivarea toleranţei etc.

Astfel, pe durata festivalului în scuarul din preajma Aleii Clasicilor meşteri populari din Iaşi şi Bălţi vor desfăşura master-class-uri. Tot aici a fost inaugurată o expoziţie de costume populare şi artizanat, potrivit esp.md.

La Galeria din Bălţi a fost organizată expoziţia de fotografie „Oamenii Bălţiului şi Iaşului”, iar mai multe colective etnofolclorice din aceste oraşe au participat la o paradă artistică.

Un festival similar urmează să aibă loc şi la Iaşi, fiind preconizat pentru luna septembrie curent.