CU CINE NE INTEGRĂM ÎN UE

Cîrnaţ nu se hrăneşte cu cîrnaţi

Cine-l vede şi aude pe rotofeiul culturist şi jurist Teo Carnaţ vorbind la televizor, îşi imaginează că este unul dintre cei mai înverşunaţi luptători împotriva corupţiei şi hoţilor. Este mic de stat şi mare de gură! La începutul acestui an, omuleanul a fost numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La moldoveni este o practică: nimeni nu ajunge într-o funcţie înaltă dacă nu este bogat, iar asta ca să-şi „amaneteze” viitoare funcţii, dar să şi „producă”, în continuare, bani mulţi pentru sine şi protectorii săi. După cum vedem, Cîrnaţ nu este prea mic pentru un război atît de mare.

Ajungînd în funcţia de „membru activ” al CSM, Cîrnaţ-ul nostru a trebuit să-şi dea cu „subsemnatul” în privinţa averii pe care o deţine. Am rămas împietriţi! Marea nesimţire naţională la unii moldoveni, care se îmbogăţesc pe căi doar de ei ştiute, este aceea că o fac cu nesimţire, fără să le pese de discrepanţa sfidătoare dintre ei şi media amărîtă de trai a celorlalţi. Cred că a plecat alungat de Ghimpu din Partidul Liberal pentru lăcomie şi lipsă de măsură. Vă daţi seama că Cîrnaţ-ul nostru şi ceilalţi bogătaşi cu funcţii dau declaraţii la nişte averi care-ţi taie răsuflarea doar pentru că sînt prea la vedere, dar celelalte? Doar nu sîntem idioţi să ne imaginăm că averea totală a lui Cîrnaţ  este cea înscrisă în declaraţiile de venit!

„Potrivit declaraţiei pe venit, postată pe csm.md (cităm din Adevărul.md), Teo Cîrnaţ are opt case, şapte la Chişinău şi una la Dubăsari. Şase dintre imobile (de la 70 de metri pătraţi pînă la 1.000) au fost construite în 2011 şi 2013. Juristul rotofei cu gura mare, mare anticomunist şi aprig liberal, şi-a mai trecut în declaraţie şapte terenuri: patru la Chişinău, un lot la Dubăsari şi două la Criuleni; o maşină Nissan cumpărată în 2010. Cinci case au fost ridicate pe terenuri obţinute prin donaţie. Nouă, „Moldovei suverane”, care anul acesta împlineşte 90 de ani, nu ne dă nimeni un metru pătrat din spaţiul Casei Presei, la care s-a contribuit financiar! Cîrnaţului i se donează!

„Le-am primit prin donaţie de la sora mea, care a muncit mai mulţi ani în Irlanda. Ea mi-a transmis banii ca să cumpăr aceste terenuri, iar eu am construit pe ele case pe care le dau în chirie. Clădirea de 640 m.p. este un fel de cămin şi se află în preajma unui mall din capitală. Aici au trăit cu chirie turcii care au construit mall-ul. Am cîştigat atunci doar din chirie vreo 80.000 de euro timp de 20 de luni. Acei bani i-am investit în construcţia unui alt imobil de tip cămin, cel de o mie de metri pătraţi”, a explicat Teo Cîrnaţ pentru moldovacurata.md, precizînd că ulterior a răscumpărat de la sora sa aceste terenuri.”

I-a trimis sora sa bani…, dar cum probează asta? Altundeva, citeam că ar fi spus că şi-ar fi adus bani şi din SUA, unde a muncit, dar poate proba şi asta? Pentru orice bani proveniţi din străinătate trebuie să existe o declaraţie vamală, dacă sînt aduşi personal, sau chitanţă de la banca prin care i-a primit. Are Cîrnaţ aşa ceva?

Spune el, Cîrnăciorul învărtăreţ, că a cîştigat vreo 80.000 de euro timp de 20 de luni. Oare atît i-a rămas după ce a plătit impozitul la stat pe chirie? Auziţi: 80.000 de euro „i-a investit în construcţia unui alt imobil de tip cămin, cel de o mie de metri pătraţi”, dar cu restul cum rămîne?

Acum vedeţi că lupta împotriva corupţiei este asumată exclusiv de către bogătaşii dubioşi din această ţară? În cine să mai credem, mai ales că îi vedem alături de noi chiar şi atunci cînd mergem la biserică?

Leopoldina SALTISON