CÎTEVA ÎNTREBĂRI PENTRU PCRM ŞI DL VORONIN

Fapte care contrazic vorbele sau confirmă ambiguităţile

Demiterea celor trei deputaţi comunişti purtători ai războiului împotriva Moldovei (Tkaciuk, Petrenko şi Muntean) din funcţiile deţinute în PCRM seamănă mai curînd cu o jumătate de pas făcut de dl Vladimir Voronin în direcţia delimitării sale de extremismul acestora. „Alergaţi după mine ca să vă prind”, pare să le spună liderul comunist. Dar continuă să-l ţină pe Iura Muntean lîngă el la prezentarea platformei electorale a PCRM. Deci, nu s-a despărţit de microbii războiului.

Să reţinem că Parlamentul Republicii Moldova, are în pregătire proiectul de lege prin care se vor stipula pedepse pentru cei care vor iniţia acţiuni de separatism şi extremism. ANTIFA, organizaţie despre care s-a scris că este controlată de Mark Tkaciuk şi Grigore Petrenco, riscă să intre sub incidenţa viitoarei legi.

"De mişcarea Antifa am auzit nu de mult, prima dată la 1 Mai. Nici n-am acordat atenţie", a declarat dl Voronin pe data de 5.06.2014 la postul TV N4. „Am atras atenţia după demonstraţia de la Ambasada Ucrainei. Am înţeles că aceasta este inspirată de Grigore Petrenco şi l-am rugat să întrerupă această activitate”, a mai spus dl Voronin.

Începînd cu anul 2010, presa a tot scris despre detaşamentele de tip paramilitar care s-au antrenat şi se antrenează fără s-o ascundă. Numărul acestora se vehiculează a fi între 4 şi 6.000 de tineri. Coordonaţi fiind de Tkaciuk şi Petrenco, s-a spus că cei mai mulţi dintre ei au fost recrutaţi de la Şcoala Antropologică a lui Tkaciuk, Universitatea Slavonă, din zonele Bălţi, Găgăuzia, Vulcăneşti şi, fireşte, Transnistria.

Este cu putinţă ca dl Voronin să fi fost atît de dezinformat încît să afle abia pe 1 Mai, anul acesta, despre ANTIFA în contextul în care presa a scris despre aceasta cu mult timp înainte?

dreapta tkaciuk.jpg

Oare Tkaciuk, Muntean şi Petrenco au fost excluşi din conducerea partidului de teama noii legi cu privire la extremism şi separatism, care ar putea determina Biroul Electoral Central să nu mai înscrie PCRM în cursa electorală?

Dacă este reală demiterea celor trei din funcţii, de ce nu au fost excluşi şi din partid, dată fiind cunoscuta intransigenţă a d-lui Voronin? Nu crede dl Voronin că prezenţa, în continuare, ca membri în PCRM, a celor trei, Tkaciuk, Muntean şi Petrenco, precum şi a lui Zurab Todua sau Eduard Muşuc, asociază din start partidul cu posibilele acţiuni extremiste şi separatiste ale acestora?

Dl Voronin a lăsat să se înţeleagă că se delimitează de ANTIFA, atunci de ce îi mai păstrează în PCRM pe cei nominalizaţi mai sus? Oare implicarea lor în organizarea şi antrenarea acestei organizaţii paramilitare şi anticonstituţionale nu este suficient de gravă spre a-i exclude din partid?

Ce ştie dl Voronin şi PCRM despre arsenalul militar despre care presa scrie că l-ar poseda ANTIFA? Dacă dl Voronin se delimitează de ANTIFA, atunci de ce nu spune populaţiei despre realul pericol pe care-l reprezintă pentru pacea socială această organizaţie? Chiar v-aţi despărţit cu adevărat de Tkaciuk, Petrenco, Munteanu, Isaev de la „Comunistul” şi Zurab Todua, d-le Voronin? Demonstraţi-ne! Sînteţi obligaţi faţă de ţară şi Constituţie! Dar ceilalţi deputaţi comunişti, cei moderaţi, de ce nu se delimitează de agenţii războiului împotriva Moldovei? Aşadar, domnule Voronin, nu vă credem pentru că, de fapt, nu v-aţi despărţit cu adevărat de extremiştii şi teroriştii din partid. Aţi mai jucat o farsă. Doar atît.

Kurt SOLOVIOV