COTA SUBSTANŢIALĂ DE PARTICIPARE ÎN CAPITALUL SOCIAL AL BĂNCILOR VA FI REDUSĂ

Cota substanţială de participare în capitalul social al băncilor (care permite exercitarea unei influenţe considerabile asupra managementului sau activităţii), va fi redusă de la 5% la 1%. Un proiect în acest sens a fost aprobat de către Guvern, în urma discuţiilor din Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară. Pentru obţinerea cotei de 1% va fi necesară permisiunea Băncii Naţionale.

Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a menţionat că decizia în cauză va permite intervenţia timpurie a autorităţii de supraveghere la formarea acţionariatului bancar şi va facilita urmărirea de către Banca Naţională a schimbărilor în structura băncilor comerciale.

Potrivit proiectului aprobat, persoana care a efectuat deja o achiziţie încălcînd prevederile privind obţinerea permisiunii prealabile a BNM nu va mai putea efectua alte achiziţii de cote în capitalul social al băncilor. De asemenea, proiectul interzice gajarea acţiunilor băncilor comerciale cu scopul de a evita cazuri de schimbare netransparentă a deţinătorilor de acţiuni. Această metodă de transferare a unor pachete semnificative de acţiuni a fost aplicată în cazuri de atacuri rider.

Autorii mai propun introducerea în Codul Penal a sancţiunilor pentru cauzarea pierderilor instituţiei financiare. Dacă instituţiei financiare îi vor fi cauzate daune în mărime mai mare sau egală cu 10 mii de lei, organele de conducere sau acţionarii vor fi amendaţi cu pînă la 16 mii de lei sau cu închisoare pînă la un an. Falsificarea sau nimicirea documentelor bancare se va pedepsi cu amendă pînă la 20 de mii de lei sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Potrivit autorităţilor, micşorarea cotei substanţiale de participare în capitalul social al băncilor va elimina treptat companiile netransparente din sistemul bancar şi va face mult mai costisitoare operarea cu pachete de acţiuni prin intermediul companiilor off shore.

„Toate modificările şi completările operate urmăresc scopul de a evita atacurile raider în sistemul bancar”, a declarat viceguvernatorul BNM, Emma Tăbîrţă.

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Iurie Filip, s-a arătat nemulţumit de faptul că instituţia pe care o reprezintă nu a fost inclusă în procesul de avizare a proiectului. El a spus că nu este de acord cu propunerea privind interzicerea gajării acţiunilor băncilor. „În ţară există peste 8 mii de acţionari ai băncilor, iar prin interzicerea gajării acţiunilor va fi limitată activitatea lor economică”, a spus Iurie Filip.

Proiectul a fost aprobat de principiu, urmînd să fie ajustat în baza propunerilor exprimate în şedinţa Guvernului, pînă a fi trimis în Parlament. (IPN)