Corneliu Furculita: ”Credem ca alegerile parlamentare ar trebui sa se desfasoare dupa sarbatorile de Pasti”

Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă Moldova, președintele fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat că pentru a se asigura o stabilitate politică e necesară învestirea unui Cabinet de Miniștri, dar nu exclude că în Primăvară pot avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Corneliu Furculiță: „Pentru țară, este mai bine să fie un Guvern stabil, care să guverneze țara și să aducă stabilitate în societate. Asta nici nu se discută. Președinta Republicii Moldova a spus că așteaptă să vadă care din fracțiunile Parlamentului și grupuri doresc sincer alegeri parlamentare anticipate. Și imediat am văzut mesajul din partea PAS, care a spus că nu vor susține candidatura premierului înaintat și din partea premierului am văzut un mesaj destul de optimist, în care a spus că ea va depune toate eforturile ca să guverneze și va veni cu o echipă profesionistă.

Mesajele sunt puțin incoerente, de aceea și multe partide, forțe politice, fracțiuni se întreabă care sunt intențiile adevărate ale Președintei și solicită discuții inclusiv cu Președinta și cu fracțiunea PAS, dar și cu candidatul înaintat ca să afle adevăratele intenții ale Președintei și ale PAS, precum și ale candidatului înaintat. (…)

În Parlament la ziua de azi, sunt 100 de mandate. Discutat sau nu discutat, dar acest Parlament este la momentul actual funcțional, el poate să aprobe, el poate să se întrunească, el poate să voteze oricare act legislativ. (…) Referitor la necesitatea alegerilor anticipate, PSRM niciodată nu a ezitat, ele sunt necesare, doar că am subliniat că este necesar de văzut în care perioadă ele sunt optime, este necesar de văzut care sunt pozițiile celorlalte fracțiuni componente ale Parlamentului.

Pentru a declanșa alegeri anticipate, este necesară nu doar opinia socialiștilor, este necesară și opinia celorlalte fracțiuni reprezentate în Parlament. Noi considerăm că ar fi un termen optim ca alegerile parlamentare să se desfășoare după sărbătorile de anul acesta, după Paști, fiindcă este o perioadă în care n-ar fi bine ca societatea să fie bulversată de către politicieni și nu-mi închipui cum ar putea să fie alegerile în perioada Paștelui sau de Paștele Blajinilor. De aceea, noi considerăm că ar fi bine ca ele să se desfășoare imediat după sărbătorile de Paști. (…)

arată că o majoritate absolută n-o va obține nici un partid care va trece în Parlamentul viitor. Oricum va fi vorba de constituirea unei alianțe. Care va fi această alianță? Aici iarăși putem discuta. (…)

Noi vom întruni Consiliul republican în zilele următoare și urmează să discutăm și chiar și la acest Consiliu republican cred că încă nu vom decide definitiv asupra votării sau nevotării respectivului Guvern. (…) Trebuie să consultăm celelalte fracțiuni, fiindcă noi avem un număr de deputați care nu presupune că am putea susține sau nu susține Guvernul.”