Conservatorul american Anthony Esolen: Nu puteti fi cu adevarat romani daca doriti sa fiti ca Irlanda, Marea Britanie sau Belgia

”Aceste țări au încetat să mai existe ca niște culturi autentice și pline de viață, fiind mai mult ficțiuni geopolitice”

Profesorul Anthony Esolen vine mereu în sprijinul ideilor sale cu argumente ușor de înțeles, dublate de exemple istorice și practici bine înrădăcinate din tradițiile respectabile, nu doar din cea creștină, după cum se poate vedea într-un interviu acordat României Libere. „Occidentul este, cultural, mort. Să ne gîndim la aceasta. Bach compunea în fiecare săptămînă o cantată pentru biserica din Leipzig și a scris și pentru corul de acolo, care era un cor polifonic. Nu exista o distincție fermă între cultura „înaltă” și ceea ce consumau oamenii obișnuiți. Același lucru poate fi spus și despre Shakespeare, care și-a scris piesele pentru a fi înțelese și îndrăgite de oamenii obișnuiți din Londra vremii sale. Poeții erau, pe vremuri, extraordinar de populari, în cel mai bun sens al cuvîntului. Dar, din punct de vedere cultural și demografic, Europa este acum ca o cameră mortuară, iar Statele Unite nu o duc mai bine. Așa că de ce vor africanii să emuleze o morgă?

În acest moment, Apusul se află într-o stare de degradare totală în plan sexual și marital. Oamenii nu trebuie să mă creadă pe cuvînt. Nu trebuie decît să asculte ce spun cei de stînga în chestiunea sexualității – de pildă, ei spun că este „toxic” să fii masculin; ei spun că violul este un fenomen endemic în țările lor.

RL: Care este scopul revoluției sexuale, al pornografiei generalizate, al căsătoriei homosexuale etc.? Care sunt consecințele politice ale revoluției sexuale?

- Consecința politică este un nou totalitarism. Cei care vor să conducă oamenii au pus la cale un plan viclean. Ei oferă „libertatea” în sfera sexuală, ceea ce nu înseamnă altceva decît „libertatea” de a te autodistruge, în schimbul impunerii unui nivel uluitor de supraveghere și control din partea statului și a marilor corporații, precum și a unor entități nonguvernamentale precum universitățile. Revoluția sexuală vine în „ajutorul” statului conducînd la eliminarea sau slăbirea totală a celei mai puternice instituții care rezistă statului, adică familia, și a asociațiilor constituite la nivel local, care depind de soliditatea familiilor. Prin urmare, individul depravat sexual se aliază cu statul împotriva dușmanului comun: familia

RL: În România, de aproape un secol, se manifestă, cel puțin la nivelul elitelor culturale, o admirație necondiționată față de modelul occidental. Ce le-ați spune unor oameni care vor să importe ultimele mode culturale, politici educaționale sau sociale provenite din Apus?

- O spun din nou: nu emulați camera mortuară. Ultima oară cînd ați făcut acest lucru v-ați fript, lasîndu-vă stăpîniți de apriga ură de clasă propovăduită de Karl Marx. Nu faceți aceeași greșeală de două ori. Nu puteți fi cu adevărat români dacă doriți să fiți ca Irlanda, Marea Britanie sau Belgia. Aceste țări au încetat să mai existe ca niște culturi autentice și pline de viață, fiind mai mult ficțiuni geopolitice” susține Anthony Esolen în înterviul pe care îl puteți citi integral AICI