COMPOZITORUL ANATOL CHIRIAC A ÎMPLINIT 60 DE ANI

Pe 9 octombrie compozitorul Anatol Chiriac a împlinit 60 de ani. Autor al mai multor piese de muzică uşoară, care au devenit şlagăre încă în perioada sovietică, el este un nume cunoscut departe de hotarele ţării noastre.

S-a născut pe 9 octombrie 1953. Părinţii lui au fost deportaţi în Siberia, astfel încît el a fost educat din fragedă copilărie la o mănăstire. În 1956 ei s-au întors din Siberia şi, în acelaşi an, se naşte fratele mai mic al lui Anatol, viitorul poet Teo Chiriac.

În 1978 Anatol Chiriac a absolvit Şcoala de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, Facultatea de teorie şi compoziţie, iar în 1985 - Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chişinău, Facultatea de teorie şi compoziţie.

Compozitorul Anatol Chiriac debutează cu piesa „De-aş avea…”, pe versurile lui Mihai Eminescu, interpretată de către Ştefan Petrache. În 1978 şi 1980 se află în fruntea formaţiei de muzică uşoară a Sofiei Rotaru, iar în 1987 înfiinţează grupul de estradă al lui Anatol Chiriac.

De-a lungul anilor, lansează mai multe şlagăre: „Romantică”, „Primăvara va veni”, „Orele”, „Tinereţe-floare”, „Cîntecul Zamfirei” ş.a., interpretate de Sofia Rotaru, Silvia Chiriac, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu, Mirabela Dauer şi de mulţi alţi cîntăreţi din ţară şi de peste hotare. A colaborat cu poeţii Grigore Vieru, Teo Chiriac, Anatol Ciocanu ş.a.

În 1990-1993 este deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. În prezent conduce Societatea de creaţie, comerţ şi relaţii economice externe „Mihaela”, prima firmă de impresariat din Chişinău. De asemenea, este preşedinte al Consiliului Asociaţiei drepturi de autori şi conexe „AsDAC” din R. Moldova.

Este laureat al Premiului republican pentru tineret „Boris Glavan”, Artist al Poporului din Republica Moldova, deţinător al medaliei „Meritul Civic” şi al „Ordinului Republicii”.