COMEMORĂRI

Aureliu Busuioc

Lipseşte Omul Aureliu Busuioc, pe cînd scriitorul Aureliu Busuioc este la fel de actual şi de prezent în viaţa literară de la noi. Cărţile lui Aureliu Busuioc continuă să fie publicate şi republicate, iar dovadă a acestui fapt este că doar la un an de la trecerea în nefiinţă a marelui romancier, o editură de la Chişinău a scos de sub tipar şase volume ale scriitorului. Declaraţia aparţine scriitorului Emilian Galaicu-Păun. La 26 octombrie, maestrul Aureliu Busuioc ar fi împlinit 85 de ani. Cu acest prilej colegii de breaslă, prieteni, discipoli ai scriitorului, precum şi personalităţi importante din viaţa socială şi culturală au organizat, pe 24 octombrie, o seară a amintirilor în memoria lui Aureliu Busuioc. Preponderent s-a vorbit despre cum a fost Omul Aureliu Busuioc şi mai puţin despre scrierile sale. Prezent la eveniment, Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, a remarcat faptul că Aureliu Busuioc nu a avut o viaţă uşoară, dar niciodată nu s-a victimizat din acest motiv. A fost o persoană senină şi solară. Părea fericit. Ambasadorul a menţionat că a citit toate cărţile oferite în dar de Aureliu Busuioc, doar că după trecerea lui în nefiinţă nu poate reveni la aceste lecturi. „Aproape îmi este imposibil să-l citesc pentru că nu mi-l pot imagina. Nu pot depăşi absenţa acestui mare om”, a spus ambasadorul. Nu a avut o viaţă în culori roz, ci dimpotrivă una grea şi tristă, a remarcat scriitoarea Maria Şleahtiţchi, cu toate acestea avea o fire ludică şi ironică. Prietenia cu Aureliu Busuioc, a fost apreciată de scriitoare ca un miracol al destinului său. Jurnalistul Vasile Botnaru, şi el unul dintre prietenii lui Aureliu Busuioc, a spus că acest Mare Om niciodată nu şi-a revendicat dimensiunea. A fost lansată şi seria de autor „Aureliu Busuioc” din colecţia Cartier popular, în care au apărut romanele „Singur în faţa dragostei”; „Lătrînd la lună”; „Pactizînd cu diavolul”; „Şi a fost noapte…”; „Unchiul din Paris”. La aceeaşi editură Cartier a fost publicată ediţia definitivă a romanului „Hronicul Găinarilor”, în colecţia Cartier clasic. Cărţile au fost editate în tiraje de 500 de exemplare şi se vînd şi în librăriile din România. Preţul cărţilor variază de la 58 la 110 lei. Aureliu Busuioc (1928-2012) a fost dramaturg, eseist, jurnalist, poet, publicist, romancier, scenarist, traducător din Republica Moldova.

Andrei Andrieş 

Andries-Andrei-01 copy.jpg

Academia de Ştiinţe a Moldovei l-a comemorat pe cel de-al treilea preşedinte al său, Andrei Andrieş. Pe 24 octombrie, renumitul fizician, care a condus această instituţie mai bine de 15 ani, ar fi împlinit 80 de ani. Manifestările consacrate memoriei lui Andrei Andrieş au început cu inaugurarea unui monument al savantului, dezvelit la Cimitirul central. În cadrul Simpozionului naţional, moderat de vicepreşedintele AŞM, Ion Tighineanu, actualul preşedinte, Gheorghe Duca, a scos în evidenţă, pe lîngă vastele realizări ale predecesorului său, nobleţea acestuia, curajul civic, perseverenţa, consecvenţa. Andrei Andrieş a învins atitudinea ostilă a comuniştilor faţă de AŞM, care a spus adevărul în privinţa limbii române. Discipolii şcolii academice moldoveneşti Leonid Culiuc, Mircea Bologa, Alexei Simaşchevici, Valeriu Canţer, Ion Dediu, Mitrofan Ciobanu, în luările lor de cuvînt, au adus elogii promotorului invenţiilor ştiinţifice în domeniul semiconductorilor necristalizaţi, au rostit cuvinte de recunoştinţă la adresa celui care a fost colegul, prietenul şi îndrumătorul lor, Andrei Andrieş. În cadrul evenimentului a fost lansată lucrarea „Academicianul Andrei Andrieş. Biobibliografie”. Prezenta ediţie este consacrată memoriei celui care a fondat şcoala ştiinţifică în domeniul fizicii şi a prezidat Academia de Ştiinţe a Moldovei între anii 1989-2004. Bibliografia savantului cuprinde circa 600 de titluri.

Leonida Lari

lari copy.jpg

La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc o seară de comemorare a regretatei poetese Leonida Lari, redactor-şef al revistei „Glasul”, prima publicaţie cu grafie latină din Republica Moldova. Tot aici a fost lansată prima ei carte postumă de poeme, „Inogorul”, ediţie bilingvă româno-spaniolă, îngrijită de Ion Proca, versiunea spaniolă fiind semnată de Gabriela Banu. Cartea a apărut la Editura „Prut Internaţional”. Moderată de către poeta Luminiţa Dumbrăveanu, în cadrul manifestării a luat cuvîntul preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu. „Poezia Leonidei Lari exprimă o îmbinare armonioasă între suavitate şi patriotism. A avut o voce lirică şi, totodată, de oţel. A cîntat pe mai multe registre. Rar se întîmplă în literatură cînd poezia unui poet se confundă cu viaţa lui şi viaţa i se transformă în poezie”, a constatat preşedintele USM. La rîndul său, prietena regretatei scriitoare, poeta Călina Trifan, a amintit că Leonida Lari s-a afirmat de la prima ei carte de versuri, „Piaţa Diolei”, apărută în 1974 şi prefaţată de către Andrei Lupan. Leonida Lari s-a născut pe 26 octombrie 1949 în satul Bursuceni, raionul Sîngerei. În 1971, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova. A semnat mai multe cărţi de poezie şi eseistică. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS şi, mai tîrziu, deputat în Parlamentul României. S-a stins din viaţă pe 11 decembrie 2011 la Chişinău. Este înmormîntată la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.

Surse: IPN, Moldpres