COLABORATORUL SIS CARE STRICĂ IMAGINEA INSTITUŢIEI

În epoca sovietică, în fiece an, la 20 decembrie, colaboratorii serviciilor de informaţii şi securitate îşi marcau ziua profesională. Pe atunci, cei care munceau în domeniul respectiv erau persoane extrem de responsabile, căci cea mai mică greşeală îi putea costa nu doar cariera, dar şi îi afecta pe mulţi ani viaţa. Cu trecerea anilor, starea de lucruri s-a schimbat, iar unii colaboratori SIS au început să se folosească de funcţie pentru aşi rezolva problemele personale şi pentru a obţine dividende, de cele mai multe ori financiare. Exemplu este cazul ofiţerului SIS, Vasile Bantaş, despre care am mai scris şi a cărui „istorie de succes” vom continua să o urmărim.

Vasile Bantaş a studiat la Universitatea din Stat din Moldova, în anii 80, anume atunci a şi fost cooptat de KGB. În următorii ani, el a fost implicat în mai multe acţiuni de provocare. După ce URSS a fost distrus, ofiţerul a lucrat la Ministerul Securităţii Naţionale, de unde a fost eliberat din funcţie. Cu toate acestea, el se prezenta peste tot ca ofiţer în rezervă, care lucrează sub acoperire. Aşa, a reuşit să se angajeze la SA „Moldovagaz”. Încă de la început, acesta a subordonat compania, pe linie informativă, Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Astfel, toată documentaţia internă a SA "Moldovagaz" – corespondenţa confidenţială, contracte, planuri de perspectivă, operaţiuni financiare etc. – erau transmise de Bantaş celor de la FSB, care-l recrutaseră anterior. Abuzînd de pretinsa calitate de „ofiţer acoperit al SIS”, de intimidările şi şantajările la care putea recurge în virtutea faptului că poseda informaţii compromiţătoare, lui Bantaş nu i-a fost deloc greu să bage spaima în directorii responsabili sau să şi-i transforme în complici subordonaţi, iar asta în scopul sustragerii ilegale de gaze din stocul companiei "Moldovagaz". Tot el, folosindu-se de legitimaţia de ofiţer SIS, şi-a permis să comită acţiuni ilegale la adresa SRL „Moldovatransgaz” (la care a fost angajat), cu care acum se află în proces de judecată. SRL „Moldovatransgaz” a solicitat structurilor de forţă să intenteze dosar penal pe numele lui Vasile Bantaş, pentru tragerea la răspundere penală a angajatului SIS Vasile Bantaş, pentru depăşirea vădită a atribuţiilor de serviciu, samavolnicie şi trafic de influenţă, deoarece, neavînd atribuţii de urmărire penală, a participat, în raionul Drochia, satul Ţarigrad, unde este şi sediul SRL „Moldovatransgaz”, la efectuarea acţiunilor de urmărire penală (a participat la efectuarea percheziţiei, ridicării de documente, semnarea actelor procesuale) în cadrul cărora a dat dispoziţii ilegale, ceea ce contravine statutului şi normelor deontologice ale ofiţerului Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Prin ordonanţa Procuraturii anticorupţie din 14 februarie 2014 s-a dispus respingerea pornirii urmăririi penale pe faptul comiterii de către angajatul SIS Vasile Bantaş a infracţiunilor prevăzute de art.326,328 CP şi a clasa procesul penal din motivul lipsei faptei infracţiunilor. Aşa stînd lucrurile, reclamantul „Moldovatransgaz” SRL a înaintat la 16.04.2014 în Judecătoria Buiucani, mun. Chişnău plîngere în baza prevederilor art. 313 CPP în care contestă legalitatea ordonanţei Procuraturii anticorupţie din 14 februarie 2014. Însă, prin încheierea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 09 iunie 2014 (judecător de instrucţie Victor Răţoi), plîngerea înaintată în baza prevederilor art.313 CPP în care se contestă legalitatea ordonanţelor menţionate a fost respinsă.

Nefiind de acord cu acestea, SRL ’’Moldovatransgaz” a contestat cu recurs la Curtea de Apel Chişinău actul de justuţie sus-numit. În acest sens, prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 03 septembrie 2014 a fost a admis recursul declarat de SRL „Moldovatransgaz” împotriva încheierii Judecătoriei Buiucani mun., Chişinău din 09.06.2014, casînd integral încheierea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău din 09.06.2014 cu dispunerea rejudecării cauzei de către instanţa de fond în alt complet de judecată.

Prin această decizie irevocabilă a Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău s-a constatat că numitul colaborator SIS Vasile Bantaş nu are competenţa legală de a participa la efectuarea acţiunilor de urmărire penală, care de fapt a şi avut loc în raionul Drochia, satul Ţarigrad, prin efectuarea percheziţiei şi ridicării de documente şi care este o acţiune de urmărire penală şi nu poate fi concepută ca o măsură operativă de investigaţie. De asemenea, s-a constat că participarea lui Vasile Bantaş la efectuarea percheziţiei respective este ilegală. Mai mult, ofiţerul SIS a admis conflict de interese în cazul respective, el fiind angajat al SRL „Moldovatransgaz”.

Totuşi, la data de 26.11.2014, prin încheierea Judecătoriei Buiucani, mun. Chişinău se admite plîngerea reclamantului „Moldovatransgaz” SRL înaintată în baza art.313 CPP, se declară nulă ordonanţa în adresa Procuraturii anticorupţie din 14 februarie 2014 prin care s-a dispus respingerea pornirii urmăririi penale pe faptul comiterii de către angajatul SIS a infracţiunilor prevăzute de art.326,328 CP şi a clasa procesul penal din motivul lipsei faptei infracţiunilor, cu reluarea procesului penal pentru examinarea plîngerii reclamantului „Moldovatransgaz” SRL din 20.12.2013 în ordinea art.274 CPP.

Ne prindem la gîndul că reforma Serviciului Informaţii şi Securitate, despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, nu va avea nici un rezultat atît timp cînt în rîndurile instituţiei activează asemenea colaboratori ca Vasile Bantaş. Ori, imaginea SIS, în loc să se îmbunătăţească, iar cetăţeni să aibă încredere şi să se simtă în siguranţă, devine tot mai proastă. Cu ocazia Zilei profesionale a colaboratorilor SIS, noi le dorim celor care muncesc cu demnitate şi sîrguinţă, mult succes, iar celor care, aidoma lui Vasile Bantaş, ponegresc imaginea instituţiei, să plece din sistem. Locul lor este în altă parte!

IMG_7124.jpg

IMG_7125.jpg

IMG_7126.jpg

IMG_7127.jpg