Cit de mincinos si cinic poate fi Basescu faţa de moldoveni…!

Fostul preşedinte român refuză refacerea integrităţii teritoriale reale a României

Mihai CONŢIU

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, nu s-a împăcat nici pînă acum cu gîndul că nu mai este politicianul şi autoritatea numărul unu în stat. Din aceste considerente, dorind cu orice preţ să fie cît mai vizibil, continuă să facă declaraţii dintre cele mai bombastice şi periculoase, atît pentru România, cît şi pentru Republica Moldova.

Pe data de 16 August, în discursul ţinut la Conferinţa Regională Centru a Partidului Mişcarea Populară de la Alba Iulia, a revenit la subiectul său populist preferat – necesitatea unirii Republicii Moldova cu România. În acest context, printre altele, a declarat:

"România de astăzi nu mai poate accepta să trăiască după un Tratat stabilit de doi criminali, Stalin şi Hitler, şi semnat de alţi doi criminali, Ribbentrop şi Molotov."

"Republica Moldova poate scăpa mult mai uşor de calvarul tranziţiei care, aşa cum se prefigurează lucrurile, urmare a evenimentelor din Ucraina, nu se va termina niciodată. Republica Moldova nu este în faţa unei promisiuni sau a unei garanţii că după un timp va deveni membră a UE. Am fost în Consiliul European, Consiliul European a refuzat constant un asemenea angajament faţă de Republica Moldova şi cu atît mai puţin un astfel de angajament se poate face acum, după ce Federaţia Rusă a arătat că orice pas al Ucrainei ar fi tratat ca un afront şi ca o afectare a securităţii naţionale a Federaţiei Ruse, dacă acest pas ar fi către NATO şi UE. Îmi sunt foarte bine cunoscute abordările la nivel european şi la nivel NATO şi o spun aici, în faţa a sute de oameni, şansa Republicii Moldova de a ajunge în UE este unirea cu România."

"Este momentul potrivit să pregătim o ofertă pentru Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova, este momentul să pregătim un referendum în cele două ţări. Cred că a sosit momentul să vorbim deschis despre refacerea integrităţii teritoriale a României."

Faţă de cele spuse, cititorul trebuie să ştie că, în realitate, Băsescu urmează să se înscrie în Partidul Mişcarea Populară, care este creaţia lui, iar declaraţiile sale sunt pur electorale. Îl doare în cot pe Băsescu de sorta moldovenilor şi a Republicii Moldova! El vrea doar voturi de la moldoveni pentru partidul lui! Pentru asta, este în stare să vîndă pe oricine, în primul rînd pe moldoveni şi Republica Moldova.

A fost preşedintele României 10 ani. De ce nu a făcut el unirea?

Băsescu are mari emoţii în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din România, la care doreşte ca partidul său să treacă pragul electoral. Văzînd numărul rezonabil de moldoveni care l-au votat pe Klaus Iohannis, gîndindu-se şi la cel al moldovenilor care şi-au dat votul pentru Victor Ponta, Băsescu vede salvarea partidului său prin atragerea voturilor moldovenilor unionişti. Marea problemă a moldovenilor unionişti, care au cetăţenie română, este aceea că sunt naivi, neinformaţi şi chiar fanatici, iar politicieni ca Băsescu au grijă să-i păstreze strict în aceste limite.

În fond, strategiile electorale ale lui Băsescu nu se deosebesc prin nimic de cele ale lui Renato Usatîi. Singura diferenţă dintre cei doi este aceea că Usatîi poate lua oricînd infinit mai multe voturi de la moldoveni decît Băsescu, inclusiv de la cei cu paşaport românesc.

Traian Băsescu a fost preşedintele României timp de 10 ani. De ce nu a făcut el unirea celor două ţări? Care-s argumentele suplimentare prin care poate demonstra că acum există condiţii pe care el nu le avea atunci? Problema este că tocmai acum nu există nici un argument oricît de mic în favoarea acestei uniri, iar asta, indirect, o recunoaşte şi el, fără să vrea. Băsescu, repet, spune:

„Am fost în Consiliul European, Consiliul European a refuzat constant un asemenea angajament (aderarea la UE; nota aut.) faţă de Republica Moldova şi cu atît mai puţin un astfel de angajament se poate face acum, după ce Federaţia Rusă a arătat că orice pas al Ucrainei ar fi tratat ca un afront şi ca o afectare a securităţii naţionale a Federaţiei Ruse, dacă acest pas ar fi către NATO şi UE.

Citind printre rînduri, constatăm că Băsescu nu are cum să nu fie conştient de faptul că orice pas al Republicii Moldova ar fi tratat ca un afront şi ca o afectare a securităţii naţionale a Federaţiei Ruse, dacă acest pas ar fi către NATO şi UE.

Băsescu declară că „şansa Republicii Moldova de a ajunge în UE este unirea cu România", dar nu spune nimic despre ce se va întîmpla cu soarta Găgăuziei, Bălţiului, Taracliei şi, mai nou, Orheiului, care nu vor cu nici un chip unirea cu România. Nu vor această unire deoarece locuitorii acestor regiuni consideră această unire ca un afront şi ca o afectare a securităţii naţionale a Republicii Moldova, dar şi a Federaţiei Ruse, de care se simt mai ataşaţi. De Transnistria nici nu mai vorbim, căci Băsescu se face că uită de moldovenii de acolo!

Şi ruşii vor refacerea integrităţii teritoriale a României

Spre a-şi exalta electoral susţinătorii, Băsescu spune că acum este momentul ca să se facă o ofertă pentru pregătirea unui referendum în cele două ţări, iar asta din pricină că el crede că a sosit momentul să se vorbească deschis despre refacerea integrităţii teritoriale a României. Atît în România, cît şi în Republica Moldova, acest tip de referendumuri nu ar avea sorţi de izbîndă. Băsescu cunoaşte prea bine asta, nu şi le doreşte cu adevărat deoarece ştie că se vor solda cu eşecuri, dar foloseşte bombastic ideea în scopuri strict electorale, aşa cum spuneam mai sus.

Interesantă ideea lui cu „refacerea integrităţii teritoriale a României”! Păi tot asta doreşte, la ora actuală, şi Rusia. Nu puţini sunt oficialii ruşi care au îndemnat România să-şi revendice, de la Ucraina, Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei. La fel, nu au lipsit nici ofertele realipirii la România a Republicii Moldova, numai că fără Transnistria. Dacă Băsescu vrea refacerea integrităţii teritoriale a României, de ce nu cere recunoaşterea independenţei Transnistriei în acest scop?

De ce Băsescu nu a solicitat niciodată Ucrainei retrocedarea teritoriilor româneşti care, istoric, nu i-au aparţinut niciodată? Aici, de bine, de rău, există o ţară, dar acolo acele teritorii sunt stăpînite de o ţară străină, „după un Tratat stabilit de doi criminali, Stalin şi Hitler, şi semnat de alţi doi criminali, Ribbentrop şi Molotov." Observaţi ce revendică Băsescu? El vrea denunţarea doar pe jumătate a tratatului Ribbentrop-Molotov!

Tot Băsescu mai spune că „şansa Republicii Moldova de a ajunge în UE este unirea cu România". Bine, bine, dar UE şi SUA vor o astfel de „şansă” pentru o ţară cu o Transnistrie în fierbere, cu Găgăuzia, Taraclia sau Bălţiul?

Acţiunile şi declaraţiile electorale ale lui Băsescu sunt, în esenţa lor, nişte provocări extrem de grave, iar asta în contextul situaţiei din Ucraina, dar, aşa cum am sugerat mai sus, şi în cel din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, Băsescu parcă îi îndeamnă pe ruşi să-şi apere interesele lor naţionale din această ţară, parcă îi îndeamnă să ocupe Moldova, la fel cum se întîmplă în Ucraina.

Vedeţi, aşadar, că fostul preşedinte al României este un mare manipulator, mincinos şi un cinic fără seamăn, un individ care, pentru propriile interese politice, poate sacrifica orice – integritatea teritorială a Republicii Moldova, pacea interetnică şi socială din această ţară şi, la urma urmei, interesul naţional al României!