CINE AR PUTEA DECLANŞA O REVOLUŢIE ÎN RUSIA?

Este puţin probabil ca societatea rusă să ceară o schimbare de regim, în pofida înrăutăţirii situaţiei economice. Singurul motor al prefacerilor democratice rămîne, în aceste condiţii, mediul de afaceri, apreciază experţii ruşi.

"În ansamblul ei, societatea noastră este extrem de individualistă, are probleme cu solidaritatea şi stă prost la capitolul încredere. De aceea, cu această societate pot să faci multe chestii, ea poate fi uşor manipulată, aşa cum arată şi situaţia dată. Este o societate care nu pune la îndoială ceea ce i se sugerează la televizor. Lipsită de orice platformă de dezbatere, ea s-a obişnuit să accepte tot ce declară oficialii", explica, spre exemplu, Viktor Voronkov, preşedintele Centrului pentru studii sociologice independente.

În opinia analistului, unitatea naţională de care se vorbeşte atît de mult nu este chiar atît de puternică. "Lucrurile evoluează cu atîta repeziciune, încît interpretările datelor se schimbă, practic, de la o zi la alta. După părerea mea, 70% dintre ruşi nu sunt atraşi de politică şi ştiu vag ce se întîmplă în Ucraina sau în lume. Ei sunt interesaţi de preţurile din magazine, de cheltuielile de întreţinere, de costul coşului zilnic. Întrebaţi dacă îl susţin pe Putin, ei vor răspunde "da, da, îl susţinem pe preşedinte, dar acum lăsaţi-ne în pace".

Venind în completare şi împărtăşind punctul de vedere al colegului sau, Dmitri Travin, profesor la Universitatea europeană din Sankt-Petersburg, spune, la rîndul său, că în Rusia nu a venit încă timpul pentru explozii sociale şi alte "seisme" de acest gen. "Nimic nu indică faptul că ruşii vor organiza propriul lor Maidan. Oamenii nu simt încă agravarea situaţiei. De fapt, totul va depinde de evoluţia preţurilor la ţiţei. Dacă ieftinirea va continua la fel de vertiginos ca în 1998, salariile se vor reduce, preţurile vor creşte. Numai aşa un regim nu are şanse să supravieţuiască", a subliniat Travin.

Punînd punctul pe "i", Voronkov a estimat că, dacă în următorii doi ani, Rusia va fi martora unei schimbări de lider, acest lucru nu va fi rezultatul "unei revoluţii sociale, ci a unei lovituri de palat pusă la cale de oligarhi". "Ei sunt cei care au, în primul rînd, de suferit, din cauza deprecierii rublei şi a sancţiunilor occidentale. Poporul nu prea înţelege în ce gaură neagră se află, spre deosebire de oamenii de afaceri care pierd zilnic miliarde de dolari", şi-a argumentat expertul poziţia.

"Iată de ce această politică externă absolut iresponsabilă trebuie să înceteze. Dar mediul de afaceri îşi va pierde demnitatea dacă nu-l va înlătura pe Putin", a estimat Voronkov, precizînd că "puciul" iniţiat de oligarhi va fi democratic, pentru că marii întreprinzători au nevoie de o piaţă deschisă şi liberă, au nevoie de relaţii bune cu partenerii de peste hotare.

Simona Haiduc, Income.ro