CINCI SOLUŢII ALE SOCIALIŞTILOR PENTRU PROBLEMA PRODUCĂTORILOR AGRICOLI

Socialiştii propun un set de soluţii pentru rezolvarea problemelor din agricultură. Despre aceasta a anunţat liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă de ieri, 7 august. Iată care sînt tezele principale.

Sistarea exporturilor de produse agricole în Federaţia Rusă a cauzat daune de milioane fermierilor moldoveni. Situaţia din agricultură este extrem de dificilă şi se va agrava în următoarele luni. Dacă azi pierderile sînt de mii de tone, în doua-trei luni se vor strica sute de mii de tone de fructe si legume. Agricultorii noştri nu sînt pregătiţi să exporte producţia în Europa, deoarece guvernarea nu a pregătit terenul şi nu a oferit sprijinul necesar.

Incă un an în urmă socialiştii au atenţionat guvernarea că semnarea Acordului de Asociere cu UE va avea consecinţe negative în plan economic şi social. Am presupus şi sistarea exporturilor şi probleme cu realizarea producţiei. Guvernarea însă a promovat politica sa rigidă şi nici măcar nu a luat măsuri de anticipare a crizei în agricultură.

Astăzi avem ce avem. Pierderi de sute de milioane de lei, îndatorarea fermierilor faţă de bănci, neîndeplinirea angajamentelor faţă de partenerii importatori din Rusia etc. În toamnă, toată această situaţie va răbufni. Sînt posibile falimentări în lant, pierderea locurilor de muncă pentru mii de oameni, revolte sociale.

Guvernarea, în loc să caute soluţii, caută duşmani interni şi externi pe care să dea vina. Se comportă isteric şi contraproductiv.

Dar cheia rezolvării acestei crize e simplă – denunţarea Acordului de Asociere cu UE. Nu putem permite unei hîrtii semnate în grabă să distrugă economia şi agricultura ţării.

Iată de ce, noi, socialiştii, cerem şi vom insista asupra anulării acestui acord nenorocit.

La modul concret, Partidul Socialiştilor propune următoarele soluţii.

  1. Convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare a Parlamentului, pentru examinarea stării critice din agricultură.
  2. Aprobarea unui mecanism de compensare a pierderilor pentru agricultori. Alocarea subvenţiilor din partea statului în mărime de 2-4 lei la 1 kg de fructe care vor fi procesate la fabricile de prelucrare a producţiei.
  3. Alocarea subvenţiilor şi mijloacelor financiare din contul reducerii cheltuielilor pentru întreţinerea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, precum şi din contul profiturilor Băncii Naţionale.
  4. Socialiştii sînt gata să ofere consultaţii producătorilor agricoli din toate raioanele ţării, pentru a identifica împreună soluţii de salvare a roadei.
  5. Denunţarea Acordului de Asociere cu UE, pentru a nu permite agravarea situaţiei pe termen lung, cu consecinţe imprevizibile pentru stabilitatea economică şi socială a ţării.

Agricultura poate fi salvată, dacă va fi preţuită mai mult decît confortul politicienilor şi decît acordul nenorocit semnat cu UE.