Cea mai periculoasa tabara de imigranti din Europa ofera privelisti greu de imaginat

Criza refugiaților din Europa continuă. Mii de imigranți sunt blocați în Bosnia-Herțegovina, unde trăiesc în condiții înfiorătoare. E un drum pe care mii de migranți l-au parcurs prin Balcani pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Dar mulți nu mai pot trece granița croată şi călătoria ia sfîrșit în Bosnia-Herțegovina. Autoritățile locale și naționale nu reușesc să găsească o soluţie comună, așa că migranții sunt captivi într-o situație jalnică. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

Uniunea Europeană și organizațiile pentru drepturile omului au atenţionat că taberele improvizate pentru refugiați sunt un pericol. Alimentele și serviciile medicale sunt insuficiente și Iarna bate la ușă. Taberele nu au încălzire. Oamenii se tem că frigul le va fi letal.

Măcar în tabăra de refugiați din Vučjak, din Nordul Bosniei, există un generator – așa că Abdullah Fredi îi poate ajuta pe cei de aici să își încarce telefoanele.

Sute de bărbați – mai ales din Pakistan și Afganistan – locuiesc aici de șase luni. Locul era pe vremuri o groapă de gunoi. Acum, mulți rezidenți suferă de scabie, pneumonie sau alte boli grave.

Vučjak este în prezent cea mai periculoasă tabără de imigranți din Europa, dar oamenii stau, pentru că la doar cîțiva kilometri distanță e granița Uniunii Europene.

- Vor trece granița în Croația, explică Abdullah Fredi, imigrant din Pakistan.

Croația, stat membru al Uniunii Europene, se află dincolo de munți.

- De cîte ori ați încercat să ajungeți în Croația?

- De trei ori, 65 de drumuri, am fost prins de Poliție în gară cînd așteptam pe calea ferată.

Poliția l-a trimis pe Abdullah Fredi direct în tabăra de refugiați.

„Vor muri oameni aici”

Iarna se apropie, deci în curînd stratul de zăpadă ar putea măsura aici 2 metri. N-a rămas mult timp pentru trecerea graniței.

- Situația e îngrozitoare aici. Vor muri oameni.

- Ai petrecut vreo Iarnă aici?

- Nu, nici una.

Tabăra izolată şi improvizată a fost înființată Vara.

Dževad Livaković trece pe aici chiar și de două ori pe zi cu o cisternă de apă potabilă pentru migranți. Șeful Direcției de Protecție Civilă Bihać face tot posibilul pentru ca modul de trai din tabără să nu se deterioreze și mai mult.

Oamenii din Vučjak trebuie să se descurce singuri. Direcția de Protecție Civilă s-a implicat pentru a preveni răspîndirea bolilor infecțioase în tabără și în orașul Bihać.

Localnici: „Ne-am săturat!”

În ultimii doi ani, tot mai mulți migranți au ajuns în zonă. Creşte şi numărul localnicilor nemulțumiți de situație, inclusiv angajații companiei de apă din Bihać: „Ne-am săturat. Este o situație grea pentru acești migranți, dar și pentru localnici. Ceva trebuie să se schimbe. Cu greu mai poți merge prin oraș fără să vezi migranți... Sunt mai mulți decît localnicii acum”.

Bihać este plin de migranți care speră să ajungă în Uniunea Europeană. Acum doi ani, erau aproximativ 200. Astăzi sunt 5.000 în oraș și în jurul său.

Vara trecută, autoritățile locale au deschis tabăra Vučjak și i-au adus acolo. Primarul din Bihać, Šuhret Fazlić, a insistat pentru amenajarea adăpostului.

„Tabăra Vučjak trebuie să rămînă deschisă. Dacă ar fi să aleg între locuitorii din Bihać și migranți, îi voi alege întotdeauna pe localnici”, spune primarul. Fazlić solicită acum amenajarea unei a două tabere, chiar mai departe de Bihać.

Tabăra este situată pe un cîmp minat din perioada războiului

Între timp, șeful Protecției Civile a ajuns la Vučjak cu apă proaspătă. Migranții depind de ajutorul comunității locale. Mîncare primesc de la Crucea Roșie. „Problema este că, în 35 de săptămîni, nu am primit nici un ajutor din partea federației sau a statului Bosnia-Herțegovina”, spune Dževad Livaković, de la Direcția de Protecție Civilă.

Nimănui nu-i pasă că tabăra este pe un cîmp minat din perioada războiului bosniac. Pe de altă parte, localnicii se simt abandonați.

Bosniacii vor să mute tabăra în enclava sîrbă

Bosnia-Herțegovina s-a străduit să înființeze tabere de migranți în altă parte, din cauza situației sale politice complicate – moștenire a războiului din Bosnia anilor 90. Primarul din Bihać a sugerat amenajarea unei noi tabere de migranți cu 60 de kilometri mai la Sud, pe terenul unei vechi ferme, într-o enclavă sîrbă. Dar primarul sîrb Dejan Prošić a respins categoric ideea.

Dejan Prošić, primarul orașului Bosanski Petrovac M4

„Abia reușim să cădem de acord în această țară. Uite: orașul Bihać vrea să rezolve criza migranților în acest mod, dar autoritățile regionale de aici, din Nord-Vestul Bosniei, vor să abordeze diferit problema. Trebuie să mai ținem cont și de Republica Srpska, precum și de asociațiile umanitare internaționale. Așa stau lucrurile în Bosnia și Herțegovina: nu există nici un fel de coordonare, nici un plan comun”, se plînge Dejan Prošić, primarul orașului Bosanski Petrovac.

Abdullah Fredi și ceilalți migranți sunt blocați în tabără, nu pot pleca nicăieri. Și prima ninsoare va veni curînd.