CE SE VA INTIMPLA CU DOLARUL IN 2018, IN CE VALUTA SA NE PASTRAM ECONOMIILE?

Răspunsul dat de guvernatorul Băncii Naționale din Moldova (BNM), Sergiu Cioclea.

Guvernatorul Băncii Naționale din Moldova (BNM), Sergiu Cioclea, a explicat de ce dolarul american s-a depreciat atît de mult în raport cu valuta națională – leul moldovenesc, pe parcursul acestui an.

”Oferta de valută și dolari din partea persoanelor fizice depășește cu mult cererea. Noi avem o piață, BNM nu poate manipula cursul și nici nu vrem. Regimul nostru este să ne ocupăm de inflație. Noi am cumpărat foarte multă valută ca să nu permitem o apreciere prea importantă a leului”, a declarat Cioclea.

Potrivit guvernatorului BNM, aprecierea leului moldovenesc a fost față de dolar și mult mai puțin față de euro.

”Paritatea acestor valute străine nu este tot timpul identică. Dolarul a slăbit față de euro peste 10 procente în ultimele 10 luni. Moldova este atașată de zona euro și resimte aceste consecințe”, susține Cioclea.

Guvernatorul BNM a declarat că oamenii de afaceri din Moldova nu au avut de suferit, deoarece majoritatea dintre ei au fluxuri financiare ori în lei moldovenești, ori în euro.

Și ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, a comentat posibilitatea devalorizării, în 2018, a dolarului american pînă la valoarea de 16 lei.

”Nu cred că pe parcursul anului 2018 este fezabil, din punct de vedere economic, să atingem rate de schimb pe dolar la 16 lei. Nu este posibil. Este o apreciere mult prea mare”, a declarat ministrul.

La începutul anului 2017, un dolar american costa 20 de lei moldovenești. Spre sfîrșitul acestui an, un dolar american a coborît sub 18 lei.

Sursa: sputnik.md