CE SE FACE LA GUVERN

Executivul a aprobat măsurile de implementare a Serviciului Guvernamental de Plăţi Electronice

Prim-ministrul desemnat Vlad Filat a prezidat, pe 17 aprilie, şedinţa Cabinetului de Miniştri în exerciţiu, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În debutul şedinţei, Vlad Filat a menţionat că pe 17 aprilie 1990 şi-a început lucrările primul Parlament democratic al Republicii Moldova, care a adoptat decizii importante pentru ţara noastră. „Este important, în cadrul şedinţei de Guvern, să aducem un omagiu celor care au luat decizii, ce au vizat Statul Republica Moldova, prezentul şi viitorul ţării noastre”, a declarat Vlad Filat. Cu acest prilej, Premierul desemnat a exprimat mulţumiri deputaţilor primului Parlament democratic al R. Moldova şi a îndemnat colegii să realizeze, prin muncă, năzuinţele şi speranţele înaintaşilor ţării noastre.

În cadrul şedinţei de miercuri, miniştrii în exerciţiu au operat modificări în unele hotărîri de Guvern, au aprobat acţiunile de implementare a Serviciului Guvernamental de Plăţi Electronice, precum şi au examinat şi avizat şapte iniţiative legislative în diverse domenii.

Potrivit noilor prevederi incluse în unele acte normative, începînd cu 1 iunie 2013, vor fi majorate salariile unor categorii de angajaţi din sfera bugetară. Scopul acestor modificări este corelarea dintre salariul tarifar pentru categoriile stabilite în Reţeaua tarifară unică prin Legea cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Majorarea salariilor pentru cei cu categoria de salarizare 1-7 va constitui 100 lei, iar pentru cei cu categoria 8-25 creşterea va constitui 170 lei. Astfel, vor fi majorate salariile de funcţie a peste 100 mii de angajaţi din instituţiile de cultură şi artă, medico-sanitare şi de asistenţă socială, cultură fizică şi sport, din sfera ştiinţei şi inovării, din alte instituţii bugetare, precum şi personalului cu profesii şi specialităţi complexe din instituţiile de învăţămînt, salarizarea cărora se efectuează în baza Reţelei tarifare unice.

O altă decizie privind modificarea şi completarea Hotărîrii Guvernului nr. 886 din 6 august 2007, prevede simplificarea raportării în domeniul politicilor de sănătate, prin reducerea periodicităţii de raportare de la semestrială la anuală. În contextul realizării Programului strategic de modernizare tehnologică a guvernării (e-Transformare), Executivul în exerciţiu a aprobat măsurile de implementare a Serviciului Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay). Noul Serviciu oferă cetăţenilor posibilitatea de achitare în format electronic a tuturor serviciilor publice prestate în R. Moldova, iar autorităţilor publice - perceperea plăţilor respective online. Principalele avantaje ale plăţilor electronice sînt viteză şi confortul. Totodată, transferurile electronice de mijloace reduc esenţial întîrzierile de plată, contribuie la creşterea transparenţei şi diminuarea economiei tenebre. Serviciul Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay) este implementat de Centrul de Guvernare Electronică, Centrul pentru Telecomunicaţii Speciale în colaborare cu Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a Moldovei, cu suportul Băncii Mondiale. Premierul în exerciţiu a solicitat tuturor instituţiilor centrale să se implice activ în realizarea obiectivului propus, astfel încît pînă la finele anului curent să fie finalizate toate ajustările tehnice şi normative, iar Serviciul să devină operaţional pe deplin.

Iniţiativele legislative, examinate şi avizate de către Guvernul în exerciţiu au vizat actele legislative privind statutul şi activitatea aleşilor locali, organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova, comerţul interior, precum şi Codul de executare al R. Moldova. Opiniile expuse de miniştrii în exerciţiu urmează a fi prezentate Parlamentului pentru luarea deciziilor definitive.

Tot pe 17 aprilie, s-a decis alocarea a 462,2 mii de lei, care vor fi transferate autorităţilor publice locale, pentru acordarea îndemnizaţiilor unice în scopul construcţiei/procurării locuinţelor unor categorii de cetăţeni ce au obţinut scrisori de garanţie corespunzătoare, conform legislaţiei în vigoare. Alte 202,3 mii de lei urmează a fi alocate din Fondul de rezervă al Guvernului în scopul organizării evenimentelor dedicate zilei de 9 mai, iar 160 mii lei – pentru executarea copiei bustului scriitorului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt” din Chişinău, pentru a fi donat Republicii Macedonia şi instalat în Parcul Civilizaţiilor din or. Skopje.

La finalul şedinţei, Cabinetul de Miniştri în exerciţiu a aprobat hotărîrea cu privire la uniforma, însemnele distinctive şi echipamentul poliţiştilor din R. Moldova. Noua uniformă va fi de model european, fiind prevăzută pentru portul zi de zi, dar şi pentru ocazii speciale şi festivităţi.