CE CRITERII AU ŢÎNŢARII ATUNCI CÎND ÎŞI ALEG „VICTIMELE“?

Un studiu recent relevă faptul că ţînţarii au, de fapt, preferinţe în ceea ce priveşte „victimele“ lor. Motivele nu sunt pe deplin cunoscute, dar s-au observat anumite tipare în comportamentul lor.

Jerry Butler, profesor doctorand la Universitatea Florida, declară că „unul din zece oameni reprezintă o atracţie pentru ţînţari“, potrivit „Huffington Post“. O altă estimare sugerează că 20 la sută din populaţia globului reprezintă un magnet pentru ţînţari, însă nu se ştie exact de ce. Există mai multe mituri, inclusiv afirmaţia că ţînţarii preferă blondele. În realitate, preferinţele ţînţarilor nu au legătură cu culoarea părului, nivelul de zahăr din sînge, parfumul floral sau alţi factori despre care s-a tot vehiculat.

„Specii diferite au diferite motive pentru care sunt atrase de oameni“, explică Janet McAllister, entomologist la Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor. În timp ce cercetătorii nu ştiu exact de ce ţînţarii de gen feminin sunt atraşi de anumiţi oameni (masculii nu se hrănesc cu sînge uman), s-au observat anumite tipare de comportament, după cum urmează: Persoanele cu o greutate mai mare sunt preferaţi de ţînţari. Ei produc mai mult dioxid de carbon, lucru care, în sine, atrage micile insecte. De aceea, adulţii tind să fie muşcaţi de ţînţari mai des decît copiii, iar bărbaţii sunt mai des victime decît femeile.

Dacă tocmai ai făcut exerciţii fizice, se produce acid lactic în muşchi, substanţa fiind preferată de ţînţari. Mai mult, după exerciţii fizice, respiri mai des şi mai profund, astfel eliberînd mai mult dioxid de carbon. Ţînţarii nu ignoră nici persoanele care metabolizează colesterolul rapid, spre deosebire de cei care au un nivel ridicat de colesterol în sînge. Compuşii chimici şi bacteriile eliberate prin respiraţie contribuie la atracţia ţînţarilor pentru anumite persoane. Cercetătorii sunt de părere că unii oameni au un miros mai puternic decît alţii, deşi toată lumea produce aceleaşi substanţe.

Nadina Neamţu