CC, ultima ghilotina a democratiei

Misiunea secretă a… contestațiilor

Mihai CONȚIU

Înclin să cred că Igor Dodon și echipa sa nu și-au accelerat la maxim ”turațiile electorale” din cel puțin două motive. Primul ar fi acela că aveau siguranța că actualul Președinte va ajunge în cel de-al doilea tur de scrutin. Al doilea motiv ar putea fi temerea că, chiar și în condițiile ocupării primului loc sau chiar ale cîștigării corecte a alegerilor din primul tur, Maia Sandu, Usatîi, Năstase, Țîcu și Chirtoacă, după cum și anunțaseră în repetate rînduri anterior, ar fi declanșat proteste care puteau genera chiar vărsări de sînge. Iar Igor Dodon este omul păcii și stabilității.

În fine, alegerile din ziua de 1 Noiembrie au fost recunoscute ca fiind valabile inclusiv de către observatorii internaționali. ”Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova a fost competitivă”, a declarat şeful BIDDO OSCE, Corien Junker, în timpul unei conferinţe de presă susţinute Luni. „În campania electorală competitivă, alegătorii au avut posibilitatea de a alege între alternative politice unice. Primul tur al alegerilor a fost organizat în mod profesionist, în ciuda provocărilor legate de pandemia de coronavirus”, a declarat Corien Junker.

Cu toate acestea, contracandidații lui Dodon au depus sute și sute de contestații la CEC și veți vedea și de ce. Întrucît turului întîi de scrutin i-a fost recunoscută corectitudinea și organizarea impecabilă, este clar pentru oricine că și cel de-al doilea tur de scrutin se va desfășura în aceiași parametri funcționali, dar și cu o mai mare corectitudine. Asta înseamnă, din start, că repetarea scenariului de depunere a altor sute de contestații, lucru care vă asigur că se va întîmpla, ar echivala că totul face parte dintr-un plan diabolic și bine gîndit de nerecunoaștere a alegerilor dacă Dodon va cîștiga.

Analizînd obiectiv rezultatele din primul tur, precum și tendința electorală opțională de stînga a majorității moldovenilor, luînd în calcul certitudinea că echipa lui Dodon și electoratul acestuia se vor mobiliza exemplar, este ușor de prevăzut că Maia Sandu va pierde alegerile. Maia Sandu e conștientă de această inevitabilă înfrîngere, motiv pentru care ”cei care au fabricat-o în chip de candidat la Președinție”, care trebuie să cîștige prin absolut orice mijloace, i-au rezervat două scenarii.

În primul, este vorba despre declanșarea unor proteste violente. Bani pentru întreținerea acestora sunt destui în punga generoasă a lui Plahotniuc, iar bătăușii șomeri abia așteaptă să fie ”angajați pe post de demonstranți”.

În al doilea scenariu, veți vedea, o să intre în joc Curtea Constituțională (CC), a cărei misiune este să nu valideze cîștigarea alegerilor de către Dodon, din cauza ”numeroaselor contestații depuse la CEC, cu privire la pretinse încălcări electorale care au prejudiciat, au influențat rezultatul alegerilor”. Aceasta este lovitura supremă pe care vor să i-o aplice lui Dodon adevărații autori ai fraudelor electorale! Credeți că exagerez? Mai discutăm după data de 15 Noiembrie!

 

Nistor Grigore 03.11.2020 - 15:05

Este rusinos si de neinteles pentru un ziarist ce se pretinde cetatean european, sustinator al unui candidat la presedintie care lupta impotriva vectorului pro-european si este profund pro-rus. Dodon nu este un om al pacii ci este omul Kremlinului pentru care serviciile rusesti si presa rusa se vor mobiliza puternic pentru turul 2. Orientarea spre Rusia va insemna in continuare saracie si fara democratie.