CASA MEMORIALĂ „ALEXEI ŞCIUSEV” SE REDESCHIDE PENTRU PUBLIC

Casa memorială în care a copilărit Alexei Şciusev, arhitect, academician, istoric şi teoretician al artei, personalitate marcantă a culturii moldoveneşti, se redeschide pentru public mîine, 24 octombrie, după ce s-a aflat în renovare interioară şi exterioară timp de un an şi jumătate.

Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Naţional de Istorie, expoziţia permanentă interioară a fost reorganizată conceptual şi extinsă din punct de vedere cronologic şi tematic, astfel încît să creeze o atmosferă de epocă şi să redea cît mai fidel ambianţa familială în care a trăit şi a lucrat Alexei Şciusev.

De asemenea, în cadrul lucrărilor de reabilitare, începute în noiembrie 2013 şi terminate în mai 2014, a fost reparat acoperişul şi a fost restabilită zidăria interioară şi exterioară. Contactată de IPN, directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie, Aurelia Corneţchi, a declarat că pentru lucrări au fost alocaţi circa 650 de mii de lei din bugetul de stat şi 82,5 mii de lei din fondurile speciale ale muzeului.

Casa a fost construită de părinţii arhitectului în anii ’50 ai secolului XIX. Alexei Şciusev s-a născut aici în data de 8 octombrie 1873 şi a trăit în această casă pînă în 1897. Clădirea a fost moştenită de la părinţi de fratele mai mare al arhitectului, Serghei Şciusev, şi a rămas în patrimoniul familiei pînă în anul 1928. La 18 septembrie 1947, casa a devenit primul muzeu de arhitectură din Moldova, iar ulterior a fost reorganizată în Casa memorială „Alexei Şciusev”. Din anul 1990, face parte din Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi are statut de monument protejat.

Redeschiderea casei memoriale, aflate pe strada Şciusev, nr. 77, va avea loc mîine la ora 15.30, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural.

Sursa: IPN