CARNEA ROSIE PROCESATA, FACTOR DE MORTALITATE

„Am descoperit că o proteină care se găseşte în special în carnea roşie este asociată cu mortalitatea”, a explicat dr. Mingyang Song de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.

Persoanele care preferă să-şi procure proteinele din surse vegetale au un risc mai scăzut să moară de tineri, spre deosebire de cei care preferă proteinele animale. Însă, nu toate proteinele de origine animală sînt responsabile de creşterea riscului de mortalitate, ci mai ales cele provenite din carnea roşie.

Studiul a constatat că un aport mai mare de carne roşie a fost asociat cu un risc semnificativ crescut de mortalitate, boli cardiovasculare şi cancer. În plus, această asociere a fost mai vizibilă în cazul cărnii roşii procesate, decît în cazul celei neprocesate.

Carnea roşie poate creşte riscul de deces cu 13%, riscul de boli cardiovasculare fatale cu 18% şi cel de mortalitate cauzată de cancer cu 10%. Cifrele pentru carnea procesată au fost şi mai mari, de 20% pentru mortalitate generală, 21% pentru deces de probleme cardiace şi de 16% pentru mortalitatea provocată de cancer.

Cercetătorii au sugerat că grăsimile saturate din carnea roşie ar putea sta în spatele riscului cardiovascular crescut şi că sodiul utilizat în prelucrarea cărnii poate creşte riscul de boli cardiovasculare, crescînd tensiunea arterială. Specialiştii sînt de părere că şi fierul din compoziţia cărnii poate fi un factor de risc pentru cancer, deoarece acesta poate produce compuşi care deteriorează celulele. Acest risc scade cu 7-19% dacă acest tip de carne este înlocuit cu peşte, respectiv, pasăre.

Carnea roşie nu trebuie eliminată de tot dintr-o alimentaţie echilibrată, însă e mai bine să alegem una slabă, pregătită la grătar.

Sursa: doctorexpres.ro