CAPCANA NATURII

Pare un rîu de poveste, dar ''înghite'' oameni. Nimeni nu a scăpat viu din el

Între Turnul Barden şi Bolton Abbey în Yorkshire, Anglia, se află unul dintre cele mai periculoase capcane ale naturii – rîul de munte Bolton Strid, aparent mic şi inofensiv. Rîuleţul are aproximativ doi metri lăţime, dar sub suprafaţa apei ascunde o prăpastie adîncă cu puternici curenţi de apă care-i asigură celui ce cade în rîu moartea. Se crede că nici o persoană care a căzut în Strid nu a mai ieşit vie. 

Pentru a înţelege cum un mic rîu de munte poate avea o astfel de reputaţie periculoasă, trebuie să facem o “plimbare” în amonte. În mai puţin de 90 de metri în susul rîului, Strid se extinde la 10 metri lăţime. Acesta este rîul Wharfe, care trece prin Yorkshire, dar cînd ajunge în zona Bolton Abbey, este forţat să treacă printr-un spaţiu îngust din cauza căruia apă capătă o viteză extraordinară. Aspectul îngust al rîului Strid este doar o iluzie, fiindcă ambele maluri sînt foarte abrupte. Malurile ascund sub vegetaţia abundentă o reţea de caverne si tunele care deţin tot restul apei din rîu. Nimeni nu ştie cu adevărat cît de adînc este Stridul.

La suprafaţă, Stridul pare atît de micuţ şi cu malurile atît de apropiate, aşa că mulţi vizitatori şi turişti au presupus că ar putea sări peste el sau că-l pot traversa, păşind chiar prin apă. Într-adevăr, se crede că numele Strid vine de la cuvîntul "pas". Există o mulţime de poveşti despre persoanele care au alunecat şi fost înghiţite de curenţii grăbiţi ai apei, în peşteri subacvatice şi tuneluri erodate. O victimă presupusă a rîului Strid era tînărul William de Romilly, fiul lui Lady Alice de Romilly, care a încercat să sară peste Strid în 1154 şi a pierit. Mama lui a fost atît de întristată de pierderea fiului, încît a donat terenul din jur pentru a construi mănăstirea Bolton Priory. Această legendă tragică a fost mai tîrziu imortalizată de William Wordsworth în poezia sa "Forţa rugăciunii".

 Sursa: Amusing Planet