CALENDAR ORTODOX: NASTEREA MAICII DOMNULUI - SEMNIFICATII SI OBICEIURI POPULARE

Сreștinii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfînta Marie Mică, acesta fiind primul praznic împărătesc din anul nou bisericesc. Află semnificația numelui Maria șcare sînt obiceiurile populare.

În fiecare an, pe data de 8/21 septembrie, creștinii ortodocși din toată țara prăznuiesc sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, aceasta fiind prima sărbătoare împărătească din anul bisericesc.

 

Slujba sărbătorii

În seara praznicului, se ține Vecernia care conține trei citiri din Vechiul Testament care au trimiteri la Noul Testament. Prima este din Cartea Facerii, despre scara lui Iacov care unește cerul cu pămîntul și care duce cu gîndul la unirea omului cu Dumnezeu care se realizează cel mai deplin și mai perfect în Maria, Maica lui Dumnezeu. A doua este din Cartea lui Iezechiel — viziunea templului cu ușa spre răsărit închisă întotdeauna și plină de slava lui Dumnezeu și care o simbolizează pe Maica Domnului. Iar a treia este din Cartea Pildelor lui Solomon și aici Maria este considerată "casa" pe care Înțelepciunea Divină și-a construit-o sieși.

Uneori se ține Utrenia în dimineața praznicului. Această citire este valabilă la toate praznicele Maicii Domnului și include și Cîntarea Maicii Domnului:

"Mărește suflete al meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mîntuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile…"

Citirea Apostolului de la Sfînta Liturghie din ziua praznicului este din Filipeni 2,5-11 și vorbește despre "Hristos Iisus Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luînd, făcîndu-Se asemenea oamenilor, și la înfățișare aflîndu-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultător făcîndu-Se pînă la moarte, și încă moarte pe cruce." Citirea din Evanghelie este din Luca 10,38-42 și 11,27-28 citite împreună; de asemenea, această citire este prezentă la toate praznicele Maicii Domnului. În ea, Domnul spune: "binecuvîntați sînt aceia care aud Cuvîntul Domnului și îl păstrează în inima lor!"

 

Tîlcuirea numelui Maria

Provenind din ebraicul "Aia", Maria se tîlcuieşte "Doamna", dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi şi de străveche origine egipteană, trăgîndu-se din verbul mri, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic — am, deci "cea dragă", "cea iubita".

 

Obiceiuri populare care sînt străine de Sfînta Tradiție

Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca "Sfînta Maria Mică", marchează hotarul astronomic dintre vară și toamnă. Sărbătoarea anunță începutul unor activități specifice, precum culegerea unor plante și fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grîului, orzului și secarei de toamnă.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor sa aibă copii, dar și ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aiba o naștere ușoară. Si cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca sa-și găsească perechea potrivită.

În aceasta zi, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria și împart de pomană din fructele toamnei pentru cei răposați.

Multe biserici și mănăstiri din țară își sărbătoresc hramul de Sfînta Marie, printre care Mănăstirea Curchi.

Sursa: sputnik.md