CA SA IMI FAC PARTID, VOI CERE BANI DE LA POPULATIE

Leancă şi Drăguţanu, nişte puşcăriabili

Olimpiada FURCĂMÎNDRĂ

Lungul, obositorul, banalul şi greţosul (pentru că a fost fals din cap pînă în picioare) discurs prin care Iurie Leancă şi-a anunţat demisia din PLDM şi, deci, părăsirea fracţiunii parlamentare a acestui partid ne-a demonstrat, iarăşi, cît de făţarnic, slab, avid de putere şi bunăstare este acest om. Aşa şi arată, mititel, un pic inteligent, dar trîndav şi ambiţios.

Al doilea care a plecat din PLDM este diplomăţelul Eugen Carpov (acesta, la Varşovia, Polonia, i-a organizat unei delegaţii a guvernului Tarlev, deci comunist, o primire extrem de fastuoasă şi costisitoare şi Carpovul anticomunist cu întreaga ambasadă le ştergea miniştrilor lui Tarlev şi vîrfurile de la pantofi. Academicianul Gheorghe Duca îşi aduce aminte bine de acea primire cu mîncăruri şi băuturi tare scumpe! Acum Carpov stîrmbă din nas de parcă n-a mîncat usturoi comunist! Aşadar, Leancă şi Carpov, mincinoşi şi prefăcuţi cum sunt, dacă ar fi avut demnitate, şi-ar fi depus şi mandatele de deputaţi. Spunem asta deoarece de la ei, ca diplomaţi de carieră, aşteptam să ne dovedească că au o demnitate net superioară deputaţilor cu origini, cultură şi parvenitism incerte sau rudimentare. Dar pînă la urmă, şi ei sunt tot nişte amărîţi de moldoveni parveniţi! Nu-s de la Paris, ci unul de la Cimişlia şi altul de pe la Ungheni.

Nu puţini sunt cei care îl căinează pe Leancă şi care chiar cred că ar fi ceva de capul lui politic, că ar putea fi un lider puternic, iar asta în pofida aparenţelor care-l dezavantajează. În realitate, însă, îl deplîng pe Leancă pentru că îl urăsc pe Vlad Filat din motive doar de ei ştiute.

Vrea să sară peste propria-i umbră

Este clar pentru oricine că lui Leancă i se urcase funcţia de premier la cap. Îi place să fie şef mare, să i se acorde onoruri, să trăiască în huzur şi se crede de neînlocuit. La cît de încrezut este, a devenit de fapt periculos pentru cei din jur. Dacă era cu adevărat inteligent, vizionar şi politician chibzuit, n-ar fi părăsit PLDM, ci ar fi trebuit să activeze modest, pe mai departe, ca deputat în Parlament în interiorul fracţiunii. În plus, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, i-a propus conducerea „Grupului parlamentar în dialog cu Uniunea Europeană privind agenda de asociere”. Numai astfel Leancă şi-ar fi păstrat simpatia pe care şi-o cîştigase şi chiar şi-ar fi sporit-o considerabil. Întregul proces de integrare europeană ar fi fost în mîinile sale. Dar Leancă s-a supărat ca văcarul pe sat şi a preferat să aleagă, fără să-şi dea seama, un anonimat inevitabil, să-şi pună singur semnul de start spre finalul carierei lui politice.

Cine mai are nevoie de personajul politic Leancă?

Că şi-a tăiat singur creanga de sub el, urmează ca să ne convingem într-un timp relativ scurt, că nu mai este folositor nimănui, la fel! Mihai Ghimpu n-o să-l vrea în partidul lui din teama de a nu fi eclipsat. Deşi, trebuie s-o spunem, Ghimpu a participat la jocul perfid al PD-ului, sub bagheta diabolicului Plahotniuc, şi l-a rupt pe Leancă din PLDM pentru a-l spulbera pe Filat din politică la alegerile din 2018. Astfel, după 2018, Plahotiuc va controla totul în politică: pe stînga PD-ul, PCRM-ul şi PSRM-ul, iar pe dreapta PL-ul lui Ghimpu şi Partiduţul de intelectuali al lui Leancă. Pentru că ce-au căutat Ghimpu şi Plahotniuc, înainte de votarea Guvernului în Parlament, la Iurie Leancă, în biroul din clădirea Guvernului, unde „n-au ajuns” la nici o înţelegere? 

Prin urmare, doar PD ar avea nevoie de un produs politic deja expirat pe care, la fel ca pe romanticul şi naivul Mihai Godea, va încerca să-l reanimeze ca jucător în politica moldovenească.  Dar poate că, în virtutea carierei sovietice pe care o are, Leancă se va duce, instinctual, să se roage să fie primit în PCRM, PSRM ori chiar în partidul lui Renato Usatîi. La fel de bine s-ar putea ruga să fie primit în Platforma Civică Demnitate şi Adevăr „DA”, alături de Oazu Nantoi, Igor Boţan, Valentin Dolganiuc etc., ca, ulterior, s-o transforme în partid. Astfel, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr îl va avea ca lider pe Iurie Leancă, pus acolo de… Plahotniuc.

Paradox etern: orice mişcare „inteligentă” fac Ţopii, neapărat dau peste Plahotniuc sau oamenii acestuia!  Dacă acolo nu iese ceva, cu un partid de rezervă îl aşteaptă şi Mihai Godea, care „i-a fost dăruit” ca să plece din PLDM. Tot de Plahotniuc! Astfel, tîrfuliţa numită „societatea civilă” din Moldova acum a sărit cu prăjina, ţipînd că integrarea europeană a Moldovei e în mare primejdie. De fapt, ONG-urile mor de bucurie. Intrarea comuniştilor la guvernare le uşurează mult obţinerea de granturi pentru „aprofundarea democraţiei”. Că era cît pe ce să fie democraţie profundă în Moldova şi nu mai pupau băieţii descurcăreţi bani europeni de pomană! Dar mai bine îl susţineau pe Filat în 2013, că atunci îl criticau pentru ieşirea din AIE şi jelindu-l pe Plahotniuc, iar acum Plahotniuc nu ar fi dăruit Moldova Ursului Veşnic Mahmur. Ce mult au mai greşit europenii şi românii în Moldova! Iată cî şi acum greşesc, regretînd-ul pe Leancă ca pe un Mesia al eurofericirii absolute!   

Subscripţie publică pentru crearea unui partid pentru Leancă

Totuşi, Leancă ne ameninţă cu un nou proiect politic, adică un alt partid. Siguranţa lui aduce tare mult cu înfumurarea lui Mihai Godea, care a adunat 11.000 de semnături pentru a candida la Primăria capitalei în doar cîteva ore! În discursul prin care şi-a anunţat plecarea din PLDM, Leancă minte de îngheaţă apele. În primul rînd, vrea să ne facă să credem că o mulţime halucinantă de oameni din teritoriu, prieteni şi societatea civilă aşteaptă cu înfrigurare şi „speranţă” ca el să creeze alt partid politic. Aici vrea să sugereze că este considerat un Mesia al politicii moldoveneşti, nicidecum că doar el se crede astfel. Şi-l imaginează cineva pe Leancă umblînd voluntar prin satele moldoveneşti spre a identifica probleme, (o identifici, dar o şi rezolvi?!) stînd la taifas, de la egal la egal, cu oamenii simplii ca să le înţeleagă păsurile şi nevoile?

Pe mai departe, lansează enormitatea că el ar fi răspunzător de „fructificarea proeuropeană” a voturilor acordate de cetăţeni PLDM. În opinia lui, aceste voturi ar fi fost irosite prin învestirea consensuală a Guvernului Gaburici, cu votul PCRM. Pe fondul încîntării de sine a lui Leancă, toate cancelariile occidentale au salutat votarea Guvernului, inclusiv Angela Merkel, UE şi-a reconfirmat intenţia continuării sprijinului, tehnic şi financiar, acordat Moldovei pentru continuarea parcursului proeuropean, la fel şi instituţiile financiare internaţionale, iar în zilele ce urmează, ţara şi acest Guvern vor fi vizitaţi de înalţi oficiali europeni şi americani, tot în context proeuropean.

„Nu am bani să înfiinţez un partid, dar voi veni cu un proiect politic şi voi crea un partid”, spune Leancă. Tot el ne spune că soluţia înfiinţării unui alt partid i-a fost sugerată de către cetăţeni. Asta chiar că este grosolană de tot, căci iată ce spune: „În timp scurt, (dacă pune mîna Plahotniuc1) voi iniția un proiect politic ce va fi construit şi finanțat în modul cel mai transparent prin contribuția cetățenilor, nu din bani cu proveniență neclară sau chiar dubioasă.” Prin urmare, Leancă vrea subscripţie publică pentru ca să-şi facă partid, vrea ca moldovenii să pună mînă de la mînă şi să-i dea suma de care are nevoie. Băi, diplomat neruşinat, cui spui tu poveşti cu zmei şi zîne?

Cu alte cuvinte, Leancă ne crede atît de proşti încît noi să înghiţim minciuna că moldovenii simpli se vor buluci la partidul lui, ca la Biserică, şi să-i dea ultimele economii pentru că doar el este speranţa lor politică. Arătaţi-mi măcar un moldovean cumsecade din această ţară care ar dărui măcar un Leu pentru a mai vedea încă un partid nou înfiinţat şi mă călugăresc!

Dacă îşi va crea partid, atunci vom avea certitudinea că finanţarea lui poate veni doar de acolo de unde au curs bani şi pentru Igor Dodon, Renato Usatîi sau Mihai Godea cînd şi-au făcut propriile partide. Numele maimuţei cu bani e arhicunoscut. Babuinul cunoaşte numai astfel de jocuri! Sigur că nu excludem posibilitatea ca şi „colegul lui de epoleţi şi petliţe”  Ion Sturza să-i găsească ceva „investitori”, căci din buzunarul lui se teme să scoată de frică să nu se îmbolnăvească de rîie sau ciumă.

Nu excludem nici faptul că, în cazul în care va fi nevoit să plece de la conducerea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), lîngă el să vină şi complicele lui Dorin Drăguţan, dar şi Ilan Shor, un beneficiar gras al guvernării lui Leancă, căruia i-a dat paşaport şi numere auto diplomatice ale Republicii Moldova, inclusiv soţiei acestuia. În această combinaţie sunt bani cu nemiluita. Culmea obrăzniciei şi cinismului este aceea că cere subvenţii publice de la moldoveni, ca să-şi creeze un partid, de la aceeaşi moldoveni pe care i-a furat de 27 de miliarde, prin decizii secrete, în complicitate cu Drăguţan!

Aici, se înţelege, este vorba şi despre privatizarea Aeroportului şi a Băncii de Economii, dar nu numai!

A sărăcit ţara într-un timp record, dar vrea să monitorizeze noul Guvern

În obida lui nemărginită, provocată de nenumirea sa în fruntea Guvernului, Leancă, considerîndu-se o autoritate naţională absolută, mai spune:

„Intenționez să monitorizez foarte atent activitatea actualului Guvern, pentru a vedea dacă anumite inițiative care mi s-au propus mie spre acceptare şi pe care le-am refuzat sunt readuse în discuţie şi sunt acceptate acum. (…) Aşa că, dacă cineva îşi imaginează că a pus mîna pe Guvern şi face ce vrea, va trebui să-şi mai reducă din entuziasm, căci instituțiile statului trebuie să servească intereselor oamenilor, nu politicienilor sau unor grupări de interese.” Aşa, băiatule, eşti bun numai de supraveghetor ONG-ist, un fel de stukaci sovietic de pe timpuri,  dar nu de premier care ştie ce face!

Ca să înţelegeţi şi mai bine cine este cel care vrea să „monitorizeze” actualul Guvern pentru că „instituțiile statului trebuie să servească intereselor oamenilor, nu politicienilor sau unor grupări de interese”, vă ofer un capitol dintr-un articol publicat în Contributors.ro, sub titlul „Marele jaf al deceniului în Republica Moldova sau cioburi de iluzii portocalii! Absolut toate cele descrise mai jos s-au întîmplat sub autoritatea Guvernului condus de Iurie Leancă. Pînă în ultima clipă, cînd au devalorizat isteric şi cu disperare Leul, ca şi cum au vrut să-şi încarce cît mai mult geamantanele în caz că trebuie să fugă! Pînă cînd a fost votat noul Guvern!

O panică fără precedent  a cuprins populația

„Economiile moldovenilor s-au înjumătățit peste noapte, iar salariile și-au pierdut puterea de cumpărare. Oamenii au dat buzna la casele de schimb valutar, dar foarte curînd valuta de vînzare s-a epuizat. Speriați că banii lor se devalorizează – prețurile crescînd de la o zi la alta, în sincron cu fluctuațiile halucinante ale cursului valutar – moldovenii s-au năpustit asupra magazinelor an-gros pe care le-au luat cu asalt.

Explicația pentru criza financiară din Moldova e legată de marele jaf petrecut în noiembrie 2014, cînd din conturile a trei mari bănci moldovenești (Banca de Economii a Moldovei (BEM), Unibanc și Banca Socială) au dispărut misterios aproximativ un miliard de dolari. Pentru o mai bună imagine a proporției jafului,  trebuie menționat că respectiva sumă reprezintă echivalentul a 13% din PIB şi a 58% din veniturile bugetare pe anul 2014. Marele jaf s-ar fi petrecut, conform unor afirmaţii, cu complicitatea oficialilor Guvernului și Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Dar, cum  în noiembrie 2014 în Moldova aveau loc alegeri parlamentare, Guvernul a făcut ce a putut  ca să stăvilească efectele inexorabile ale jafului. O dată  alegerile rămase în urmă, a venit vremea să fie plătite oalele sparte. Cum? Cum să acoperi o gaură de 13% din PIB?

În alte țări, băncile aflate în risc de faliment sunt salvate prin ceea ce se cheamă procedura de bailout. Dar, Banca Națională a Moldovei acordase deja în noiembrie 2014 un împrumut de urgență de circa 3 miliarde de lei moldovenești. Previzibil, ajutorul a fost în zadar. Gaura e prea mare, țara prea săracă, bailout-ul pe modelul occidental nu e o soluție – nu cînd jaful reprezintă 13% din PIB. Și atunci, mai marii țării și ai BNM și-au amintit că țara are o resursă neprețuită – poporul. Bănuții ținuși la saltea de acest popor sunt cei care pot să salveze țara și sistemul bancar! Efectiv, peste noapte, BNM a crescut brusc cotația euro și a dolarului. Moldovenii panicați s-au repezit să cumpere euro și dolari. După cîteva zile, cînd  băncile nu mai aveau  valută de vînzare, BNM a  schimbat tactica – tot peste noapte, leul s-a apreciat brusc, iar euro și dolarul s-au dus la  vale. A doua zi, la casele de schimb se epuizaseră lichiditățile în lei moldovenești..

Efectul scontat a fost obținut. Poporul și-a scos banii de la saltea,  oamenii au sărăcit, dar băncile, băncile au fost, slavă domnului, salvate! Sectorul bancar a făcut un profit de 646 de milioane de lei moldovenești, iar cele  trei bănci comerciale controlate de Banca Națională a Moldovei, au cîștigat din diferențele de curs valutar peste 554 de milioane de lei, echivalentul a 85 la sută din total sistem bancar.”

Ne întrebăm: Vor plăti penal Leancă şi Drăguţan pentru toate acestea? După ce i-au furat atît, nu pare neruşinat apelul lui Leancă adresat moldovenilor ca, prin subscripţie publică, să-i dea bani pentru a-şi face şi un partid?

okowa grace 07.12.2015 - 08:57

Alo, Acest lucru este de a informa publicul larg că doamna Grace Okowa, un creditor împrumut privat are deschide o oportunitate financiar pentru toată lumea care are nevoie de nici un ajutor financiar. Ne da afară împrumut la rata dobânzii de 2% pentru persoane fizice, firme si companii sub un punct de vedere si starea clare și inteligibile. contactati-ne azi prin e-mail la: (embassyloanfirm@gmail.com)