BOALA PARKINSON POATE FI PREVENITA CU CAFEA

O echipă de cercetători canadieni a descoperit că doi compuşi ai cafelei pot fi utili în prevenţia bolii Parkinson. Oameni de ştiinţă s-au concentrat pe proteina numită α-sinucleină, care declanşează boala atunci cînd se pliază greşit într-o structură compactă şi se asociază cu afectarea neuronilor care produc neurotransmiţătorul numit dopamină. În cadrul studiului, s-au folosit celule de drojdie care mimau modificările întîlnite în boala Parkinson.

Astfel, s-a descoperit că doi dintre compuşii cafeinei au împiedicat aglutinarea proteinei α-sinucleină. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că într-un mediu cu galactoză, în celulele de drojdie nu cresc conglomerate de α-sinucleină. Mai precis, pe drojdii s-au dezvoltat doi dimeri (numiţi C8-6-I şi C8-6-N), care au determinat ca α-sinucleina să se localizeze la periferia celulei, dar şi să dispară alte focare nocive celulelor de drojdie. Astfel, abordarea oamenilor de ştiinţă a avut drept scop protejarea celulelor producătoare de dopamină prin prevenirea plierii greşite a α-sinucleinei.

În Boala Parkinson apar tremorul necontrolat, rigiditatea musculară şi mişcarea lentă, imprecisă, şi este întîlnită mai ales la persoanele de vîrstă mijlocie şi în vîrstă.

Sursa: sanatateatv.ro