BANCA EUROPEANĂ DESCHIDE O REPREZENTANŢĂ ÎN R. MOLDOVA, CONSOLIDÎNDU-ŞI ASTFEL PREZENŢA ÎN ŢARĂ

Banca Europeană de Investiţi (BEI) deschide o reprezentanţă la Chişinău pentru a susţine mediul de afaceri, pentru a consolida relaţiile cu publicul şi sectorul privat, precum şi relaţiile cu susţinătorii, băncile partenere şi ale instituţii financiare internaţionale din Moldova.

Deschiderea reprezentanţei a fost inaugurată Luni, 27 Octombrie, de către vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, în prezenţa prim-ministrului Republicii Moldova Iurie Leancă, şefului Delegaţiei UE în Moldova, Ambasadorul Pirkka Tapiola, ambasadorilor statelor membre UE şi a reprezentanţilor Guvernului Republicii Moldova, precum şi a comunităţilor de afaceri şi bancare din ţară.

“Din cercul ţărilor membre ale Parteneriatului Estic, Moldova este beneficiarul nr. 1 al împrumuturilor BEI în termeni per capita. Există un potenţial excelent de consolidare a asistenţei pe care o oferim, deoarece ţara tinde spre o integrare economică mai profundă cu EU, ca urmare a creării spaţiului de liber schimb. Noi ne dorim să utilizăm acest potenţial la maxim,” a precizat vicepreşedintele Molterer.

Începînd cu 2007, cînd şi-a lansat activitatea, BEI a semnat în Moldova 13 proiecte cu o sumă totală de 586 milioane euro cu scopul de a susţine infrastructura drumurilor şi de apă, sectoarele agricol şi alimentar, precum şi întreprinderile mici şi mijlocii. O porţiune considerabilă a împrumuturilor BEI au fost însoţite şi de granturi europene, care au fost acordate în cadrul Facilităţii de Investiţii pentru Vecinătate.

Prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă, a declarat: “Noi am pus mereu accent pe viteza realizării proiectelor de dezvoltare şi implementare. Este important ca cetăţenii noştri să vadă rezultatele activităţii BEI, care aduce schimbări pozitive în viaţa oamenilor. Planificarea proiectelor ia timp. Eu sînt sigur că deschiderea reprezentanţei BEI va grăbi substanţial acest proces şi că va asigura o vizibilitate mai bună a activităţii BEI în Moldova.”

Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei UE în Moldova, a precizat: "Deschiderea reprezentanţei BEI la Chişinău demonstrează angajamentul asumat de UE pentru a consolida cooperarea cu Republica Moldova. De asemenea, aceasta va asigura şi o abordare mai consolidată a implementării asistenţei acordate Republicii Moldova de către UE, susţinînd astfel îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor Moldovei şi oferindu-le beneficii concrete."

BEI este o bancă deţinută de cele 28 state membre ale UE. Aceasta finanţează proiecte în Republica Moldova în baza unui mandat acordat de către Consiliul UE şi de către Parlamentul European pentru ţările din Vecinătatea Estică. Mandatul pentru 2014-2020 permite Băncii să-şi extindă împrumuturile la 4,8 miliarde euro pentru a susţine proiecte importante atît pentru UE, cît şi pentru vecinii din Est, care ţin de dezvoltarea sectorului privat, de infrastructura socială şi economică şi de schimbările climaterice.