Au venit ieri in politica și astazi vor Puterea absoluta in Stat

Legitimitatea mandatului prezidențial al Maiei Sandu este echivalentă cu cea a deputaților

”Cu banii irosiți pe niște alegeri anticipate dorite exclusiv de Maia Sandu și Renato Usatîi mai bine s-ar cumpăra vaccinuri anti-Covid, care ar ajunge pentru aproape întreaga populație a Țării”.

Promiscuitatea cu care se reclamă necesitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate a atins cele mai abuzive culmi ale manipulării. Moderatori de emisiuni TV, politicieni întîmplători și comentatori politici, care, succesiv, i-au slujit cam pe toți cei aflați la Putere pînă la Plahotniuc, inclusiv, vorbesc într-una despre ”necesitatea anticipatelor”, bizuindu-se exclusiv pe ignoranța celor care-i privesc/ascultă. Pentru așa ceva, există norme constituționale clare, pe care nu are rost să le mai pomenesc. Toți vorbesc despre anticipate, dar nimeni nu se referă explicit la cadrul constituțional inevitabil deoarece îi este defavorabil Maiei Sandu și PAS.

Ocolesc voit realitatea constituțională existentă, însă, recurgînd la cele mai ticăloase dezinformări interpretative, toți susținătorii Maiei Sandu vor să-i convingă pe oameni că dacă a cîștigat Președinția, în mod automat, întregul Parlament trebuie să i se subordoneze ei și PAS. Cu alte cuvinte, Constituția trebuie sfidată și interpretată conform dorințelor ei. Vor chiar ca actualii deputați, în corpore, să-și dea demisia, să renunțe la calitatea de deputați ca astfel să se declanșeze anticipatele. Chiar și așa, locul lor ar fi ocupat în mod automat de cei care-i urmează pe listele de partid. Despre independenți nu e cazul să mai vorbim!

Alo, doamnelor și domnilor amnezici voluntari ori ignoranți, nu confundați alegerile prezidențiale cu cele parlamentare! Destinația voturilor oamenilor diferă fundamental în aceste două tipuri de alegeri.

Problema Maiei Sandu și a PAS e aceia că, deși au venit abia ieri în politică, astăzi vor Puterea absolută în Țară. Ea și susținătorii săi nu înțeleg că legitimitatea mandatului prezidențial este echivalentă cu legitimitatea mandatelor deputaților din actualul Parlament. Actualii deputați au fost aleși într-un scrutin electoral recunoscut ca fiind legitim de către întreaga comunitate internațională. A, sunt și ”deputați migratori politic”? Păi în Legislativul precedent nu au existat și aceiași comunitate internațională a închis ochii pînă în ultimul moment, cînd soarta lui Plahotniuc era decisă deja (nu însă și de români)? Traseismul politic nu-i specific doar Parlamentului de la Chișinău. Uitați-vă la ce s-a tot întîmplat și la București!

Cît despre aplicarea dublelor standarde, de către partenerii externi occidentali, în privința unor alianțe politice, să le zicem, paradoxale, vă ofer cîteva exemple! Întregul Occident a aplaudat alianța PAS și PPDA cu PSRM după alungarea lui Plahotniuc. Atunci parcă era ceva firesc pentru toată lumea. Cînd Sandu a decis să provoace demiterea propriului Guvern, partenerii occidentali nu i-au comentat abuzurile legislative și anticonstituționale la care a recurs pentru realizarea acestui scop. Dimpotrivă: a acompaniat-o pe Sandu în proiectul populist de demonizare a socialiștilor, calificîndu-i drept ”toxici” pentru ei.

În turul doi al alegerilor prezidențiale, aceiași parteneri externi n-au emis nici o notă critică față de alianța Maiei Sandu cu toxicul, cu adevărat, politician de tip interlop Usatîi. Acest Usatîi care, cîndva, amenința că va transforma Ambasada SUA de la Chișinău într-un club de karaoke, ca să nu mai zic de celelalte! Analiștii partenerilor externi, care stimulează solicitările PAS de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, trec cu vederea, într-o evidență absolut suspectă, faptul că PAS și Sandu vor ca extrem de periculosul politician Usatîi să intre cît mai grabnic în Parlament, crezînd că astfel îi va anula pe socialiști. Într-o astfel de perspectivă, alianța dintre PAS și Usatîi va fi inevitabilă. Fiți siguri că astfel Usatîi ar putea ajunge viitor premier, căci sigur va avea mai mulți deputați decît PAS.

Cu toate acestea, PAS, Sandu și partenerii externi vor alegeri parlamentare anticipate pentru că nu pot controla politic majoritatea parlamentară conjuncturală din Parlament. Motivul? Din cauză că socialiștii și cei care-i susțin conjunctural în Parlament acționează mult prea exclusivist, cred ei, în interesul strict național. Lor nu le convine un Parlament dominat de interesul național, ci de unul cosmopolit, unul adept al Corectitudinii Politice occidentale, care exclude din start prioritatea tradițiilor strămoșești, a culturii naționale, a familiei tradiționale, a Bisericii etc.

În concluzie, ținînd seamă de situația economică din Țară și, mai ales, de pandemie, de ce trebuie ca bugetul de Stat să fie secătuit de o groază de milioane de lei pentru un moft al Maiei Sandu? Nu-i mai bine, spre binele ei politic, ca Maia Sandu să ne demonstreze cît de tenace este în calitate de Președintă susținută de un partid minoritar numeric în Parlament? Poate, în acest sens, să-i ceară sfaturi lui Traian Băsescu, ex-președintele României!

Problema e alta, iar asta vine din exterior, din România și din partea altor susținători politici europeni, care vor tot ceia ce dorește și Sandu – sfidarea tuturor normelor constituționale, indiferent de realitate că, la fel ca și Maia Sandu, deputații din Parlamentul actual au fost la fel de legitim aleși!

În consecință, spre binele viitorului politic funcțional al Președintei, pentru a demonstra întregii lumi că știe să se lupte, să reziste și că este integră, luîndu-l drept exemplu pe ex-președintele român Traian Băsescu, care și el a fost într-o situație similară, viitoarele alegeri parlamentare ar fi bine ca să se desfășoare în termenul legal, adică la expirarea mandatului actualului Parlament, în 2023. Cu banii irosiți pe niște alegeri anticipate dorite exclusiv de Maia Sandu și Renato Usatîi mai bine s-ar cumpăra vaccinuri anti-Covid, care ar ajunge pentru aproape întreaga populație a Țării.

Care-i prioritatea națională actuală – alegeri anticipate ca să intre și Usatîi, aliatul Maiei Sandu, în Parlament sau vaccinarea populației?