ATENŢIE, MOLDOVENI, BĂSESCU IAR VĂ PREGĂTEŞTE CEVA!

Aceeaşi gargariseală mincinoasă pe care le-a tot servit-o românilor de 9 ani!

Articolul de mai jos este semnat de către publicistul George Anghel şi a fost publicat în prestigiosul ziar românesc Cotidianul.ro. Dincolo de obiectivitatea respectabilă a autorului, cititorii avizaţi vor putea înţelege că preşedintele român, Traian Băsescu, nu poate oferi, peste noapte, cetăţenilor moldoveni, Republicii Moldova, în general, mai mult decît a fost capabil să ofere românilor în 9 ani de cînd este preşedinte, adică nimic! Nici nu mai punem la socoteală perioada cît a activat ca primar al Bucureştiului, din care nu ne amintim decît despre o luptă a lui cu cîinii maidanezi şi o întîlnire cu celebra actriţă franceză Brigite Bardot.

Naivi sau cointeresaţi meschin fiind, unii moldoveni refută cu îndărătnicie să vadă cinismul cu care Băsescu vrea să le cumpere sufletul pentru supravieţuirea lui politică de după expirarea mandatului prezidenţial, moment cînd, perfect probat, argumentat, acesta trebuie să devină subiect penal. Citiţi, aşadar, articolul de mai jos!

La vânătoare de voturi?

Executivul, pe urmele lui Băsescu în privinţa moldovenilor

Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, a declarat, miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că este posibilă o reducere a taxei de viză pentru cetăţenii români din Republica Moldova.

"Este mai degrabă posibilă reducerea acestei taxe, chiar dacă România este parte a regimului de vize Schengen, ceea ce înseamnă că ne conformăm şi ne aliniem unor standarde privind emiterea acestor vize. Eu socotesc că este necesar. Suntem în analiză privind posibilitatea măcar a unor reduceri pentru vizele eliberate cetăţenilor romani din Republica Moldova. După o analiză la nivelul ministerului, în concordanţă cu procedurile europene vom putea să dăm un răspuns. Eu cred că în această toamnă putem să avem o analiză privind posibilitatea reducerii costurilor de viză", a declarat Cristian David, răspunzând unei întrebări, citat de Mediafax.

Acesta a mai spus că, în contextul întăririi legăturilor dintre România şi românii din afara graniţelor, "poate fi luată în considerare o simplificare a procedurilor de acordare a cetăţeniei".

Afirmaţiile lui David vin în contextul în care Traian Băsescu, aflat în campanie electorală, a declarat recent, şi nu o dată, că trebuie reduse taxele consulare pentru cetăţenii Republicii Moldova.

"Să ceri unui cetăţean din Republica Moldova să arate 500 de euro pentru a primi viză este mult prea mult. Şi va trebui să găsim o soluţie. Reducerea taxelor pentru că nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetăţenii Republicii Moldova se îmbogăţeşte România. Este foarte adevărat, că mai este un palier, nu poţi să aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui găsită o formulă universal valabilă, nu numai pentru Republica Moldova", a declarat Băsescu la o întâlnire cu tinerii români din afara graniţelor.

Băsescu a spus în context şi că "încă avem taxe de viză foarte ridicate", deşi vizele pentru cetăţenii din Republica Moldova sunt acordate gratuit în acest moment de către autorităţile române.

MAE român, citat de Mediafax, informa pe 4 iulie că solicitarea dovezii deţinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistenţei de către cetăţenii R.Moldova care cer viză de intrare în România este prevăzută de regulamentele UE, neputând fi eliminată.

Precizarea MAE venea după ce un grup de 30 de parlamentari PDL şi FC i-au adresat o scrisoare ministruluiTitus Corlăţean, solicitând eliminarea acestei prevederi în acordarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, precum şi reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobândire a cetăţeniei române de către aceştia.

"România este obligată prin dispoziţiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare în privinţa cetăţenilor unuia sau altui stat nemembru", a menţionat purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.

Oficialul MAE a arătat însă că suma de 500 de euro solicitată de România este "sub media cuantumului practicat de celelalte state UE" şi că, de asemenea, cetăţenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricărei categorii de vize până la intrarea ţării noastre în Schengen.

George Anghel