ATELIER DE LUCRU ÎN DOMENIUL STATISTICII ENERGETICE

Un atelier de lucru dedicat ameliorării statisticii energetice în Republica Moldova s-a desfăşurat, pe 20 iunie, la Chişinău, sub egida Ministerului Economiei. La el au participat reprezentanţi ai Secretariatului tehnic al INOGATE, Biroului Naţional de Statistică, ai Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, ANRE, precum şi companii energetice. Atelierul a fost condus de viceministrul Economiei Tudor Copaci şi s-a încheiat cu o şedinţă a donatorilor privind priorităţile de asistenţă tehnică în domeniu.

Potrivit Serviciului de informare şi comunicare cu mass-media al ME, evenimentul face parte din Planul de Acţiuni privind Statistica Energetică (ESAP) şi a urmărit sensibilizarea parţilor implicate asupra importanţei îmbunătăţirii datelor statistice în domeniul energetic pentru asigurarea securităţii energetice a ţării şi sporirii eficienţei energetice. Acţiunile incluse în Plan prevăd, de asemenea, îmbunătăţirea cadrului legal, elaborarea balanţei energetice conform metodologiei noi, adaptate la standardele europene ş.a. Cu referire la statistica în sfera energetică din R. Moldova, Tudor Copaci a subliniat necesitatea racordării acesteia la Directiva Uniunii Europene şi standardele internaţionale. ”După semnarea în luna aprilie curent a Memorandumului de înţelegere privind cooperarea în statistica energetică cu Programul INOGATE aşteptăm un succes în domeniu. Avînd o balanţă energetică cu indicatori statistici de calitate privind resursele de energie, distribuţia şi consumurile energetice pe principalele activităţi ale economiei naţionale, vom avea şi nişte repere bune în elaborarea politicilor şi a strategiilor în domeniul energetic. Pentru aceasta avem nevoie de un parteneriat şi un dialog între părţile implicate în procesul de ameliorare a datelor statistice”, a remarcat viceministrul Economiei.

La rîndul său, expertul Secretariatului Tehnic al INOGATE, Gloria Aguinaldo, a menţionat că misiunea programului are ca scop perfecţionarea statisticii energetice în R. Moldova, iar proiectul în acest sens va dura pînă la sfîrşitul anului 2014. Atelierul de lucru s-a încheiat cu o şedinţă a donatorilor (INOGATE, USAID, Delegaţia Uniunii Europene), la care s-au pus în discuţie priorităţile de asistenţă tehnică în domeniul statisticii energetice. În perioada 17-21 iunie la Chişinău se desfăşoară Misiunea INOGATE, în cadrul căreia au avut loc şedinţe la BNS, Ministerul Economiei, ANRE, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi companii energetice.

Programul Uniunii Europene INOGATE are drept scop asigurarea convergenţei pieţelor energetice în baza principiilor pieţei interne energetice a UE, ţinînd cont de particularităţile ţărilor-partenere, sporirea securităţii energetice prin soluţionarea chestiunilor ce vizează exportul sau importul surselor energetice, tranzitul surselor energetice şi cererea pentru sursele energetice etc. Un aspect important al Programului este susţinerea dezvoltării energetice durabile, inclusiv dezvoltarea eficienţei energetice şi a surselor regenerabile de energie, precum şi atragerea investiţiilor în proiecte energetice de interes general şi regional.