ARTISTUL PLASTIC VICTOR COBZAC A ÎMPLINIT ASTĂZI 63 DE ANI

Pictorul, sculptorul, graficianul, poetul şi fotograful Victor Cobzac a împlinit, astăzi, 63 de ani, informează MOLDPRES.

Pictorul s-a născut la 6 Septembrie 1950, în oraşul Ungheni. Victor Cobzac practică pictura de şevalet, grafica de carte şi sculptura camerală. Este conferenţiar la Universitatea Tehnică din R. Moldova şi profesor la Liceul Republican de Arte Plastice „I. Vieru” din Chişinău.

A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (fosta Şcoală Republicană de Arte Plastice „I. E. Repin”), apoi şi Institutul de Stat de Arte Plastice “I. Surikov” de la Moscova.

În perioada 1987-1988, a exercitat funcţia de director la Liceul “I. Vieru”. Între anii 1991 şi 1999 a fost profesor de artă plastică la Liceul Academic Româno-Englez “M. Eliade” din Chişinău. Între 1998 şi 1999, a predat arta plastică la Şcoala privată de Management şi Limbi Moderne din Capitală. În anul 1989, a devenit membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova şi al Asociaţiei Internaţionale a Plasticienilor.

Victor Cobzac a primit, în anul 1997, Diploma de onoare a Academiei Europene de Arte. Totodată, artistul plastic este laureat a două Expoziţii–concurs – „Peisaj şi Natură statică” şi Anul „M. Eminescu”. Lucrările lui Victor Cobzac au fost expuse în Belgia, Federaţia Rusă, Franţa, România, SUA, Ucraina, Ungaria.

Victor Cobzac a ilustrat peste 30 de cărţi, între care ”Lăsaţi-mă să fiu femeie”, “Pruna necoaptă”, “Poeme de pe Valea Plîngerii”, “Scrisoare din Basarabia”, “M. Eliade: de la mituri şi practice magice la interes naţional şi tensiune istorică”, “M. Eliade – un mecena al românismului”.

Totodată, Cobzac este autorul a peste 180 de poezii, publicate în placheta de versuri „Design poetic”. (MOLDPRES)