ARTIFICIALITATEA SI PROFITABILITATEA „UNIONISMULUI” LUI CHIRTOACA

Intre opinii subiective şi realităţi amare

Autor: Mihai CONŢIU

Curînd, se fac nouă ani de cînd Dorin Chirtoacă zace în fotoliul de primar al Chişinăului, aflat fiind în cel de-al treilea mandat. N-a făcut pentru acest oraş nici măcar 5% din cîte a promis în trei campanii electorale. Acum taie minunaţii plopi de la Lacul Valea Morilor şi vinde lemne săracilor.  Dar  s-au căpătuit,. el şi unchiul său, Mihai Ghimpu! Adică, sunt milionari barosani de tot. Numai Mişu Ghimpu, spune gura tîrgului, are într-o bancă departe peste ape cam 75 milioane de evrici pentru bătrîneţile lui zglobii cu alinare şi zote la căpătîi. Începînd cu mandatul trecut, în Primărie nu sunt aleşi toţi viceprimarii, iar şefii subdiviziunilor sunt numiţi abuziv de către Chirtoacă. Blocajul existent, care s-a permanentizat,  este din cauză că Chirtoacă şi Ghimpu doresc ca absolut toţi viceprimarii, pretorii şi şefii de direţi să li se supună lor în exclusivitate. De aici şi războiul permanent dintre Chirtoacă şi majoritatea consilierilor municipali. Anume Consiliul Municipal este organismul care trebuie să fie decizional. Şi tocmai din aceste cauze

corupţia din Primăria Chişinăului a atins cote dintre cele mai revoltătoare, cu mult mai multe decît cazurile penale intentate oficial de către procurori. Dată fiind aflarea PL la guvernare, anchetele penale asupra actelor de corupţie din Primărie se fac selectiv. Adică nu sunt atinşi Chirtoacă şi acoliţii lui. Nestor Grozavu, portmoneul principal, este lăsat să-şi îngrijească barbişonul fără teamă.  Oricum, mai devreme sau mai tîrziu, Chirtoacă şi protejaţii lui tot vor ajunge după gratii. Atunci să-i vedem cît de mult vor mai iubi România şi UE! Atunci să vezi mesaje scrise de Chirinciuc pe Facebook!

Abuzurile şi actele de corupţie în care este implicat Chirtoacă sunt cumplit de numeroase şi nici nu este cazul să le detaliem. Am rămas stupefiat cînd am auzit că, pe timp de Iarnă, face negoţ pînă şi cu copacii din Chişinău. Se ordonă tăierea lor, chipurile că sunt îmbătrîniţi şi reprezintă un pericol, pentru a fi comercializaţi ca lemne de foc. Tăierea arborilor se efectuează în permanenţă, fără întrerupere, pe parcursul celor 12 luni ale anului.

Se mai ştie că Chirtoacă a cîştigat ultimele două mandate prin fraudă, dar şi cu un consistent sprijin strategic din partea unor structuri româneşti. În nouă ani, oameni buni, individul acesta nu a finalizat nici un proiect, nu a putut măcar să înlocuiască parcul de troleibuze şi autobuze urbane. Uitaţi-vă ce ruşine naţională sunt pasajele subterane de la Sculeanca. A luat ochii unor alegători naivi de-ai lui cu doar cîteva troleibuze „europene” din Belarus, astupă „strategic”, în Primăvară, anual, aceleaşi gropi acoperite cu un an în urmă, tot ca o metodă de spălare de bani, şi… face doar politică!

Rudimentarismul păgubos al celor care au decis şi au votat alegerea lui Chirtoacă este dat de faptul că nu s-a intenţionat plasarea lui în funcţie pe criterii de competenţe edilitare, ci din perspective geostrategice. O mai mare crimă împotriva acestui oraş nici că se putea imagina! Auzi argument: trebuie votat Chirtoacă pentru ca să nu pice Chişinăul în mîna ruşilor! De parcă Primăria ar fi Parlamentul ţării!

Ce treabă trebuie să aibă Primăria cu ruşii, cu românii sau mai ştiu eu cu cine? Primăria are treabă doar cu oraşul, cu Chişinăul, cu gospodărirea lui! Ce, Renato Usatîi şi Ilan Shor au dus Bălţiul şi Orheiul în Rusia sau Uniunea Vamală?

Chirtoacă, măcar de ce nu ai încercat?

Aici voi aborda o chestiune mai… subiectivă, dar nu lipsită de relevanţă în ceea ce-l priveşte pe Chirtoacă. Nu există ocazie în care el să nu declare sus şi tare că este român. Cînd cineva răcneşte astfel de opţiuni în public devine suspect. Nu e sincer şi, de fapt, îşi reafirmă astfel nişte angajamente. Chirtoacă şi Ghimpu n-au fost şi nu vor fi niciodată români în adevăratul sens al înţelesului acestei accepţiuni. Sunt doar nişte profitori ai unor ajutoare româneşti. La nevoie, cu aceeaşi uşurinţă, pot deveni etnici găgăuzi, bulgari, ucraineni sau ţigani. Important pentru ei este să fie recompensaţi pe măsură.

Ca regalist născut, nu avortat la bătrîneţe ca Chirtoacă, am înţeles ce forţe au acţionat spre a influenţa Casa Regală a României ca să-l decoreze pe Chirtoacă. În acest context, mă întreb ce servicii a făcut anterior sau le-a demarat după decorare? Asta aşa, drept recunoştinţă şi respect pentru Casa Regală a României, ai cărei regi au făcut România modernă! De ce, de exemplu, Chirtoacă nu a avut iniţiativa de a acorda unor străzi din Chişinău denumirea unor figuri regale româneşti luminoase?

Aici îi amintesc: pe regele Carol I, care a domnit 48 de ani, a modernizat România şi a construit palate din banii săi personali; pe regele Ferdinand Întregitorul, pe regele Mihai I, care este ultimul monarh şi şef de stat aflat în viaţă din cel de-Al Doilea Război Mondial; pe regina Elisabeta, care, ca poetă, semna cu pseudonimul Carmen Syilva, o personalitate respectată în toată Europa, care a fost patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare, ca fondatoare de instituții caritabile a fost supranumită de oamenii din popor „mama răniților, sau pe regina Maria.

La fel de firesc ar fi fost ca Chirtoacă să aibă o astfel de iniţiativă ca şi în cazul în care, absolut normal, ar fi cerut ca unele străzi din Chişinău să poarte numele generalilor Pavel Kiseleff şi Mihail Kutuzov, a Ecaterinei a II-a, a ţarului Nicolae al II-lea etc.

În concluzie, vedeţi cu ce impostor şi profitor avem de-a face? Oare cei care l-au votat nu se simt profund dezamăgiţi, scîrbiţi, dacă nu ruşinaţi?