Amnesty International avertizeaza cu privire la unele aplicatii de urmarire a persoanelor

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International a avertizat Marţi că aplicaţiile de urmărire a persoanelor dezvoltate de Bahrein, Kuweit şi Norvegia pentru a limita răspîndirea noului coronavirus sunt „printre cele mai periculoase pentru viaţa privată”, relatează AFP, scrie agerpres. Multe ţări au apelat la tehnologii mobile pentru a urmări deplasările persoanelor şi ale celor cu care intră în contact, permiţînd autorităţilor să urmărească lanţurile de contaminare cu COVID-19.

„Bahrein, Kuweit şi Norvegia nu au considerat importantă viaţa privată a oamenilor, folosind instrumente de supraveghere extrem de invazive care depăşesc cu mult ceea ce este justificat în lupta împotriva COVID-19”, a declarat într-un comunicat Claudio Guarnieri, şeful ”Security Lab” al Amnesty International.

O analiză tehnică detaliată a 11 aplicaţii a demonstrat, potrivit ONG-ului, că cele implementate de aceste trei ţări permit „urmărirea mişcărilor utilizatorilor în direct sau aproape în direct”, coordonatele GPS fiind descărcate frecvent de o bază de date guvernamentală în timp real, „ceea ce probabil nu este nici necesar, nici proporţional”.

Aplicaţiile mai puţin invazive folosesc conexiuni Bluetooth pentru a detecta interacţiunile utilizatorilor infectaţi.

Autorităţile norvegiene au declarat Luni că îşi vor suspenda aplicaţia ”Smittestopp” (Stop infecţiilor) după ce agenţia naţională de protecţie a datelor, Datatilsynet, a decis să interzică Institutului norvegian de sănătate publică să utilizeze informaţiile obţinute prin intermediul acestui instrument.

„De asemenea, solicităm Guvernelor din Bahrein şi Kuweit să înceteze imediat utilizarea acestor aplicaţii în forma lor actuală”, a scris Claudio Guarnieri.

Contactate de AFP, autorităţile acestor două ţări nu au răspuns imediat la solicitarea de a oferi un punct de vedere.

Statele arabe din Golf, aflate la graniţa cu Iranul, ţara cea mai afectată din Orientul Mijlociu, au implementat măsuri stricte de izolare, chiar de control al deplasărilor pentru a stopa răspîndirea noului coronavirus pe teritoriile lor. La sfîrşitul lunii Mai, un defect de securitate în aplicaţia qatariotă de urmărire a persoanelor infectate a fost dezvăluită şi denunţată de Amnesty International, deoarece ea expunea datele personale a mai mult de un milion de utilizatori la atacuri cibernetice.