AMBASADORUL POLONIEI: ESTE FOARTE IMPORTANT PENTRU NOI SA AVEM GRIJA DE INAINTASII NOSTRI

„Este foarte important pentru noi, polonezii, să avem grijă de înaintașii noștri”. Declarația ambasadorului polonez în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a fost făcută la evenimentul de încheiere al celui de-al cincilea an în care este derulat proiectul de renovare a pietrelor funerare ale unor polonezi care au trăit pe actualul teritoriu al Republicii Moldova la sfîrșitul secolului 19 și începutul secolului 20 și ale căror morminte se află în Cimitirul Romano-Catolic din capitală.

„Pietrele funerare ale înaintașilor noștri, felul în care sînt îngrijite, sînt o dovadă nu numai a efortului nostru, dar și a credibilității noastre. Dacă nu avem grijă de pietrele lor funerare, nu sîntem vrednici să ne considerăm liberi ca polonezi, ca patrioți”, a spus oficialul polonez.

Bartlomiej Zdaniuk a spus că renovarea pietrelor funerare este o politică a statului polonez. „Deja am renovat opt sau nouă numai în acest cimitir. Dorința noastră este ca toate pietrele funerare ale polonezilor să fie renovate, ca o dovadă că nu am uitat de ei”, a precizat Bartlomiej Zdaniuk.

Oficialul polonez a menționat că 1 și 2 noiembrie, după tradiția romano-catolică, sînt sărbători religioase – Ziua tuturor sfinților și Ziua răposaților. „În aceste zile îi pomenim pe înaintașii noștri. Ne bucură faptul că acest lucru se întîmplă și în Republica Moldova, unde polonezii stabiliți aici fac curățenie la cimitire, astfel încît în zilele de sărbătoare să fie totul frumos”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk, care și-a arătat convingerea că Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone va continua colaborarea cu Primăria Chișinău.

Ludmila Boțan, directoarea Întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” a declarat că în Cimitirul Catolic din Chișinău sînt peste 1500 de morminte ale polonezilor. „Este trecutul nostru comun, este istoria noastră, sînt tradițiile noastre. Sîntem foarte recunoscători pentru suportul oferit de Guvernul polonez în ultimii 5 ani, de cînd a fost semnat acest acord”, a spus Ludmila Boțan.

Directoarea a mai spus că pe viitor se prevede restaurarea altor morminte ale polonezilor îngropați în cimitirul catolic, dar și lucrări de renovare a capelei Ohanovici. „Sîntem la nivel de discuții, pentru că urmează să fie investiți mulți bani. Sînt sigură că vom aduce la bun sfîrșit restaurarea capelei, pentru că este un monument unic din punct de vedere arhitectural în Republica Moldova și cu suportul guvernului Poloniei, sper că vom reuși”, a spus Ludmila Boțan.

Cimitirul Romano-Catolic din Chișinău se întinde pe o suprafață de două hectare, aproximativ 50% dintre cei îngropați acolo fiind polonezi.

Sursa: IPN