AGRARIENI DIN TOATE ŢĂRILE, UNIŢI-VĂ!

“Consumatorii europeni vor aprecia calitatea produselor agricole moldoveneşti”

Declaraţia a fost făcută de către Prim-ministrul Iurie Leancă la deschiderea Conferinţei miniştrilor Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din statele Parteneriatului Estic şi Uniunea Europeană. La eveniment au mai participat Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer.

În cuvîntul său de salut, Premierul a declarat că se simte mîndru de faptul că Republica Moldova este ţara care găzduieşte prima reuniune a miniştrilor agriculturii din statele Parteneriatului Estic şi că astfel de evenimente demonstrează solidaritatea Uniunii Europene faţă de partenerii săi.

Iurie Leancă a subliniat importanţa domeniului agroalimentar pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Astfel, în primele trei trimestre ale anului 2013, sectorul agricol a generat 12% din PIB şi a oferit locuri de muncă directe pentru aproximativ un sfert din populaţia ocupată. Producţia agroalimentară reprezintă 40% la totalul exporturilor, unde sînt angajaţi aproximativ 35% din populaţia aptă de muncă din Republica Moldova.

„Îmi amintesc de un raport în care s-a sugerat că pentru a valorifica pe deplin potenţialul său de producţie, agricultura Moldovei are nevoie de aproximativ 2 miliarde de dolari de investiţii. Pentru Moldova, este o cifră astronomică, de aceea atragerea banilor „ieftini şi de lungă durată" este atît de importantă", a precizat Prim-ministrul.

În context, Iurie Leancă s-a referit la creditul oferit de Banca Europeană pentru Investiţii, în valoare de 75 milioane de euro, pentru implementarea unui proiect de succes în domeniul vinicol.

La final, Şeful Executivului a declarat: "Credeţi-mă: consumatorii europeni vor aprecia calitatea şi gustul produselor agricole moldoveneşti".

La rîndul său, Comisarul European, Dacian Cioloş, a vorbit despre situaţia actuală în agricultură şi zonele rurale în statele Parteneriatului Estic.

În cadrul evenimentului, participanţii au avut posibilitatea să viziteze o expoziţie cu produse agricole moldoveneşti, inclusiv să le degusteze.

La conferinţa de astăzi participă miniştrii şi viceminiştrii Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din ţările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina) precum şi din mai multe state membre ale Uniunii Europene (în total 25 delegaţii). La final, participanţii vor adopta o Declaraţie comună.

Sursa: gov.md