ACTIUNILE DE TIP RIDER ALE GUVERNULUI ASUPRA „MOLDOVEI SUVERANE”

După Bodiu, i-a venit rîndul lui Plahotniuc să ne atace pervers, pe nevăzute

Autor: Mihai CONŢIU

Pe data de 16 Septembrie 2015, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia de lichidare a două publicaţii, printre care şi ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”. Accentuăm că este vorba despre existenta doar în acte a ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”, nu despre ziarul nostru – Cotidianului Naţional Independent „Moldova Suverană – Serie Nouă” SRL. Potrivit deciziei din 16 Septembrie a Guvernului, „toate drepturile şi obligaţiunile acestor publicaţii urmează că fie transmise Cancelariei de Stat, care va asigura lichidarea întreprinderilor nominalizate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Totodată, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală va asigura înscrierea datelor respective în Registrul naţional al mărcilor”.

O ciudăţenie interesantă şi suspectă: În 2010, cînd s-a stopat procesul de lichidare a fostului ziar ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană” şi reînregistrarea lui, şi acum, cînd a fost emisă decizia din 16 Septembrie, toată mass-media din ţară s-a concentrat intens doar pe subiectele „încetarea procesului de lichidare” şi „lichidarea celor două publicaţii”, printre care şi ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”. Nici un jurnalist „independent” din această ţară nu s-a gîndit o clipă să se intereseze de soarta ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană” înfiinţată abuziv în 2010, dar o să vă spunem noi ceva mai jos.

Imediat după apariţia în mass-media a acestei ştiri, telefoanele Redacţiei şi cele personale au început să zbîrnîie. Cititorii, prietenii, neprietenii şi cunoştinţele ne întrebau, unii alarmaţi, alţii cu satisfacţii ascunse, dacă este adevărat că Guvernul ne-a „închis” ziarul. Noi, răbdători, le-am explicat care-i confuzia dintre cele două denumiri, care, oricum, diferă în contextul în care este înregistrată sintagma „Moldova Suverană”. Povestea e veche, iar noi o vom relua, iar asta din pricină că astfel de „acţiuni guvernamentale”, de tip rider, creează confuzii sau descurajări, mai ales în rîndul abonaţilor noştri fideli, iar asta se întîmplă din Februarie 2010 încoace. Ziar mai atacat la el acasă ca „Moldova suverană” nu am mai văzut nicăieri pe lumea asta!

Bîldîbîc, babîc, buluc, babuc, cacealma, ciubuc, calmîc

Decizia din 16 Septembrie a Guvernului este consecinţa unei situaţii halucinante creată de către acelaşi Guvern de coaliţie al republicii Moldova. Practic, Guvernul a decis lichidarea unui ziar care se afla în proces de lichidare pînă în 24.02.2010, dată cînd tot Guvernul de coaliţie a decis stoparea procesului iniţial de lichidare şi „reînfiinţarea” ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”, sub patronajul Cancelariei de Stat, iar acum lichidează ceea ce a creat în 2010. Nu-i aşa că-i halucinant şi trebuie să citeşti de două ori ca să înţelegi ceva? Dar ce se lichidează? Veţi afla!

Note de subsol: bîldîbî́c: onomatopee care imită zgomotul produs de rostogolirea unui corp greu (mai ales în apă; babîc: cîrnat din carne crudă, amestec egal de carne de vacă şi de oaie, uscat şi presat în formă de batoane plate; bulúc: număr mare de oameni strînşi la un loc; droaie, gloată; cacealma: păcăleală, înşelăciune; ciubúc: cu sens demită, avantaj, cîştig ilicit; calmîc: pronume personal. babuc: unitate de măsurare a culturii naţionale.

Spărgătorul de bănci Victor Bodiu coordonează atacurile de tip rider

Atunci, în 2010, cînd s-a decis încetarea procesului de lichidare a fostei ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”, care nu se mai edita din anul 2005, s-a urmărit distrugerea, eliminarea de pe piaţa mediatică a ziarului nostru – Cotidianul Naţional Independent „Moldova Suverană – Serie Nouă” SRL – înregistrat la Camera Înregistrării de Stat a Republicii Moldova. Fireşte că au urmat şi o serie de litigii între noi şi fantomatica, falsa ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”, care ne contesta titulatura. Prin abuz judiciar, după cinci ani de procese, CSJ i-a dat cîştig de cauză inexistentului ziar guvernamental.

În acest caz, a fost vorba despre ambiţia personală a lui Victor Bodiu, fostul şef al Cancelariei de Stat, care, în mod cert, era vîrful de lance oficial de la Putere al celor care ne doreau dispariţia – colegi de breaslă, mai ales, interlopi, oameni de afaceri sau politicieni.

Constant, spărgătorul de bănci de la Cancelaria de Stat, Victor Bodiu, şi inamicii noştri mediatici au lansat zvonuri precum că publicaţia noastră ar fi primit milioane de la stat, după lichidarea fostei publicaţii guvernamentale, că ne-am fi însuşit bunurile acesteia şi alte dezinformări gogonate. Au trimis la noi, în control, pînă şi fostul CCCEC, actualul CNA, care, fireşte, nu a depistat nici o neregulă. Există rapoartele! În realitate, a fost vorba de nişte bani pe care fosta Cancelarie de Stat a fost nevoită să-i plătească drept recompensă, conform Codului Muncii, foştilor salariaţi de stat ai ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”, care şi-a încetat activitatea în 2005, la recomandarea Consiliului Europei, a lui Iurie Roşca şi a inamicilor R. Moldova.

Cancelaria de Stat şi ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană”, care, repetăm, a fost reînfiinţată şi re-înregistrată doar în acte, atacîndu-ne juridic, inclusiv Bodiu, personal, au invocat faptul că utilizăm ilegal marca „Moldova Suverană” şi că nu am fost înregistraţi la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova(AGEPI), numai că adevărul este altul.

În plus, ca o particularitate interesantă şi extrem de reală, Bodiu şi cei mulţi din spatele lui, mai cu seamă colegi de breaslă şi cîţiva politicieni, nu-i pot ierta lui Ion Berlinski, proprietarul Cotidianului Naţional Independent „Moldova Suverană – Serie Nouă” SRL o serie de „defecte” care lor li se par inadmisibile, iar acestea sînt: Berlinski, care este cel mai sărac şef de ziar din cîţi ştiu în această ţară, lucrează cu fondurile la vedere, preferînd să-şi plătească angajaţii mai mult decît pe sine, motiv pentru care nu i se poate imputa nimic, în raport cu cei asemenea lui; chiar dacă, inevitabil, a trebuit să colaboreze şi cu politicieni, fiind şi o fire impulsivă, dar pe un fond analitic extrem de minuţios, Berlinski nu şi-a supus grumazul ideologiei nici unui partid; este martorul incomod al trecutului multor lideri moldoveni deveniţi, peste noapte, români oportunişti. Din aceste motive şi multe altele, fantomele trecutului, care astăzi au putere şi bunăstare, nu-i pot permite lui Berlinski să fie chiar şi patronul unui ziar de la care îşi ia un salariu modic, foarte modic.

„Moldova Suverană – Serie Nouă” SRL a fost, este şi va fi!

În realitate, „Moldova Suverană – Serie Nouă” SRL a fost înfiinţat legal, în 2005, respectînd termenul limită în care Guvernul nu şi-a mai editat vreo publicaţie cu aceeaşi denumire, în conformitate cu prevederile din Legea Presei. Tocmai această Lege a ignorat-o Victor Bodiu, ocrotitorul lui Ilan Şor, în 2010, cînd a manipulat Hotărîrea de Guvern din 2010. Din start, această Hotărîre de Guvern a fost abuzivă, ilegală, în sensul că o Hotărîre de Guvern nu se poate suprapune unei Legi organice. Pentru aşa ceva, Guvernul avea nevoie de o împuternicire din partea Parlamentului, ceea ce nu a existat.

Faptul că publicaţia „Moldova Suverană – Serie Nouă” SRL nu era înregistrată la AGEPI, ci doar la Camera Înregistrării de Stat, nu are nici o relevanţă juridică. Dincolo de legislaţia naţională favorabilă nouă, mai există cea europeană, care are prioritate, iar aici amintesc şi art. 6-bis al Convenţiei de la Paris pentru Protecţia Proprietăţii Industriale, care este protejată fără înregistrare.

Din 27 Iunie 2014, după ce Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, „Moldova Suverană – Serie Nouă” SRL este protejată suplimentar şi de Capitolul 9 – „Drepturi de proprietate intelectuală”, articolul 278, punctele (2) şi (3), din Acordul de Asociere RM-UE.

Bine că există astfel de protecţii legale şi europene, căci dacă, acum, am vrea să ne înregistrăm denumirea la AGEPI, n-am avea nici o şansă, dat fiind faptul că în fruntea Agenţiei a fost numit „un om de-al lui Ghimpu”!

Cît a costat statul ambiţia lui Bodiu de a ne distruge?

Scriam în prima parte a acestui articol că nici un jurnalist „independent” din această ţară nu s-a gîndit o clipă să se intereseze de soarta ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană” înfiinţată în 2010, toţi preferînd să scrie, cu satisfacţie uşor de intuit printre rîndurile ştirilor publicate de ei, doar despre „încetarea procesului de lichidare” şi „lichidarea celor două publicaţii”, printre care şi ÎS „Publicaţia Periodică ziarul Moldova Suverană” gîndindu-se de fapt că lovesc în noi.

Întrucît am apărat interesele ziarului nostru în toate instanţele de judecată, nu mi-a fost greu să constat cîte cheltuieli bugetare inutile a făcut prietenul spărgătorilor de bănci Victor Bodiu spre a ne distruge, fără ca să am de unde să ştiu şi dimensiunile acestora. În toate procesele derulate pe parcursul a 5 ani, care au parcurs de două ori şedinţele de judecată din prima pînă în ultima instanţă, pe lîngă reclamantul Î.S. „Publicaţia periodică ziarul Moldova Suverană”, în procese au mai fost atrase Cancelaria de Stat şi AGEPI, iar într-o fază şi Guvernul.

Ei bine, aceste instituţii erau reprezentate în instanţă de avocaţi plătiţi ca să le apere interesele. În 5 ani de procese, se strînge o sumă frumuşică, plătită, se înţelege, din bugetul de stat. Pentru că aşa a vrut Bodiu, iubitorul de garduri albastre!

Alte cheltuieli masive au fost făcute de Cancelaria de Stat a lui Bodiu, omul garudilor lungi, pentru reînregistrarea Î.S. „Publicaţia periodică ziarul Moldova Suverană”, dar şi pentru nişte salarizări dintre cele mai bizare. Practic, Bodiu a dispus reînfiinţarea unui ziar doar ca să se judece cu noi. În acest scop, de-a lungul celor 5 ani, a salarizat, succesiv, doi administratori – Alexandru Polenciuc şi Petru Gîrbu – ai unui ziar care nu se edita, inşi care erau prezenţi şi în sălile de judecată, în calitate de acuzatori. Bănuiesc că au fost angajaţi doar în acest scop. Asta dacă nu cumva au fost angajaţi fictiv, în timp ce ei activau la un alt loc de muncă guvernamental.

În plus, Victor Bodiu a emis, în 2010, Ordinul 65-A din 15 Martie, prin care a dispus desemnarea unui Consiliu de Administraţie al aceleiaşi needitate niciodată Î.S. „Publicaţia periodică ziarul Moldova Suverană”, pe un termen de 3 ani, din care făceau parte Toma Victor, preşedinte şi Bantea Boris, de la Ministerul Finanţelor, Nereuţă Diana, Ministerul Finanţelor, Rusu Diana, de la Ministerul Economiei, şi, ţineţi-vă tare, un reprezentant desemnat de colectivul de muncă!

Care colectiv de muncă în afară de „administratorul” Polenciuc, iar mai apoi Gîrbu? Te pomeneşti că Bodiu, protectorul lui Şor, o fi plătit şi „vreun colectiv de muncă”, indiferent că acesta nu edita nici un ziar! Dar oare acei membri ai aşa-zisului Consiliu de Administraţie nu au fost retribuiţi la fel ca şi „colectivul de muncă” şi administratorii? Unde mai pui că fantomaticul ziar Î.S. „Publicaţia periodică ziarul Moldova Suverană” avea chiar şi un birou la Casa Presei, care costă bani, dacă nu cumva Cancelaria de Stat l-a oferit ilegal, fără plată, căci doar Bodiu administra acest edificiu!

Aşadar, observaţi cîţi bani a cheltuit Victor Bodiu din bugetul de stat doar pentru a ne distruge! Îl trage cineva la răspundere? Aiurea!

În final, avem certitudinea că un rol important în războiul declanşat împotriva noastră, în ultimele faze, l-a jucat şi Vladimir Plahotniuc cu Justiţia sa, dar despre asta vom vorbi în alte împrejurări! Prin decizia Guvernului din 16 Septembrie 2015, Plahotniuc ar vrea să ne atragă iarăşi, inutil, în mrejele Justiţiei lui, numai că doar o dată vede naşul…, iar el este deja pe ducă!