2015 VA TREBUI SĂ FIE ANUL REFORMELOR NEPOPULARE, DAR NECESARE

Anul 2015 va trebui să fie anul unor reforme preponderent nepopulare, dar necesare, iar provocarea pentru viitoarea guvernare va fi să reuşească să culeagă beneficiile înainte de încheierea viitorului mandat. De asemenea, guvernarea trebuie să transforme rapid angajamentele din Acordul de Asociere în beneficii tangibile pentru cetăţenii simpli, precum şi pentru mediul de afaceri din Republica Moldova. Opinii în acest sens au fost expuse de expertul economic Constanţa Popescu în studiul „Agenda de reforme versus ciclurile electorale: provocările pentru 2015”, lansat de Expert-Grup.

Autorul menţionează că în Republica Moldova un ciclu electoral standard durează 4 ani. În general, există multe reforme care de obicei sînt efectuate de politicieni doar în anul 1 şi 2 de mandat – este vorba în special de diverse reforme nepopulare pentru publicul general, iar anul 4 de sfîrşit de mandat este rezervat preponderent reformelor populare, precum majorări de salarii, pensii, indemnizaţii, reduceri de impozite etc, care deseori supun bugetul de stat la presiuni maxime.

Constanţa Popescu spune că perioada 2009-2014 a fost marcată de alegeri anticipate, a fost o perioadă dificilă cu cicluri electorale mai scurte decît în mod obişnuit. În mod cert, s-a reuşit efectuarea mai multor reforme, atît populare, cît şi nepopulare, dar unele reforme necesare au fost amînate pentru anul 2015. Potrivit expertului, unul din multiplele avantaje ale Acordului de Asociere cu UE constă şi în faptul că acesta prevede o perioadă de implementare de 10 ani, astfel include angajamente de reforme pentru aproape 3 mandate electorale consecutive (anii 2014 – 2023).

Expertul menţionează că ordinea şi consecutivitatea reformelor interne din Moldova vor depinde în această perioadă mai puţin de influenţa factorului politic, iar societatea civilă şi media, dar şi partidele de opoziţie sau extraparlamentare, acum vor putea monitoriza mai uşor gradul de implementare a acestor reforme. În plus, efectul mai dur al unor reforme complicate va fi compensat de accesul pe piaţa UE şi asistenţa tehnică şi financiară oferită de Comisia Europeană.

Constanţa Popescu spune că este important de remarcat faptul că reformele nepopulare pot fi uşor transformate în populare, dacă se asigură o comunicare foarte bună privind scopul deciziilor luate, precum şi beneficiile scontate.

Sursa: IPN