ZBORUL MH17: EXPERTII OLANDEZI, IN UCRAINA PENTRU CONTINUAREA ANCHETEI ASUPRA CATASTROFEI

Experţii olandezi au revenit în Ucraina pentru continuarea investigaţiilor asupra zborului MH17, care s-a prăbuşit la 17 iulie în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, teatrul unui conflict armat între trupele guvernamentale şi insurgenţi proruşi înarmaţi, relatează AFP şi RIA Novosti, citînd Ministerul olandez al Justiţiei.

Echipa, formată din 12 membri ai poliţiei şi Ministerului Apărării, se va deplasa pentru prima oară într-o zona unde experţii olandezi nu au putut să ajungă anul trecut «din motive de securitate», din cauza luptelor dintre rebeli şi armată ucraineană, a indicat Ministerul Justiţiei din Olanda într-un comunicat.

Grupul, însoţit de un reprezentant al Biroului olandez pentru Securitate (OVV), se va deplasa într-o zonă situată în apropiere de localitatea Petropavlovka, la aproximativ 10 km vest de Grabove, unde au căzut cele mai multe fragmente din avion.

Experţii olandezi, care vor rămîne în regiune pînă la 28 martie, urmează să ridice fragmentele adunate de primarului oraşului şi să le transporte la Harkov, de unde acestea vor fi repatriate în aprilie în Olanda, unde o anchetă asupra cauzelor tragediei din iulie trecut este coordonată de OVV.

Aproape două treimi dintre cei 298 de ocupanţi ai avionului Boeing 777, aparţinînd Malaysia Airlines, cu zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala-Lumpur, erau rezidenţi olandezi. Au mai rămas de identificat doar rămăşiţele a trei victime, toate de naţionalitate olandeză.

Aparatul a fost doborît, se pare, de o rachetă în timp ce survola această regiune controlată de separatişti proruşi.

Ucraina şi SUA afirmă că avionul a fost doborît de o rachetă de tipul sol-aer, furnizată separatiştilor proruşi de Moscova. Însă Rusia neagă şi atribuie responsabilitatea forţelor ucrainene.

Rude ale victimelor au putut recent să vadă fragmente ale epavei, depozitate la baza aeriană Gilze-Rijen, în sudul Olandei, unde OVV îşi desfăşoară ancheta.

O televiziune olandeză a declarat joi că are probe că avionul a fost doborît de o rachetă rus BUK, în baza unor fragmente metalice prelevate de la locul prăbuşirii aparatului de zbor.

Cu toate acestea, niciun element nu poate dovedi că aceste fragmente provin de la racheta care ar fi lovit avionul, a subliniat OVV. Concluziile sale se vor baza doar «pe surse multiple şi nu doar pe fragmente», adaugă anchetatorii OVV.

Un armistiţiu între rebeli şi forţele ucrainene este în vigoare din luna februarie, dar este în continuare fragil. Moscova, Kievul şi europenii au decis la începutul lunii martie să suplimenteze numărul observatorilor internaţionali în zonă.

Sursa: Agerpres