Ursula Von der Leyen: ”Este de datoria noastră, ca europeni, să construim o UE liberă de antisemitism”
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, Vineri, că "nimic" nu poate justifica antisemitismul şi că nu există loc pentru ura împotriva evreilor în Europa, pledînd, totodată, pentru construirea unei Uniuni Europene liberă de orice formă de rasism şi discriminare, informează EFE.
Von der Leyen – citată într-un comunicat difuzat de Executivul european cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, care este marcată în această Sîmbătă, 27 Ianuarie – a apreciat că, după atacurile teroriste comise de gruparea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului la 7 Octombrie 2023, "comemorarea Holocaustului a căpătat o nouă semnificaţie".
Potrivit şefei Executivului comunitar, ”evreii europeni trăiesc din nou cu frică, pentru că sunt hărţuiţi şi atacaţi pe străzi, şcoli şi universităţi şi multe sinagogi au suferit acte de vandalism”.
"Numărul fără precedent de acte antisemite pe care le-am văzut în toată Europa ne aminteşte de cel mai întunecat moment din istoria noastră. Totuşi, ceea ce este diferit acum este că suntem cu toţii de partea comunităţilor evreieşti'', a afirmat politiciana germană.
Von der Leyen a reamintit, de asemenea, că promovarea vieţii evreieşti ocupă un loc central în strategia comunitară de combatere a antisemitismului şi a pledat pentru găsirea de noi forme de aducere aminte şi aplicarea de noi metode de predare pentru a proteja istoria europeană.
"Trebuie să ne amintim cum a început totul: antisemitismul şi ura au dat naştere Holocaustului. Este de datoria noastră, ca europeni, să construim o UE liberă de antisemitism şi de orice formă de rasism şi discriminare. Dacă Europa îi dezamăgeşte pe evrei, Europa ne va fi greşit tuturor", a subliniat ea.
La rîndul său, înaltul reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat, potrivit unui comunicat de presă separat, că "ura iraţională faţă de evrei care a dus la 'Shoah' nu a dispărut" şi că încă mai sunt "încercări de rescriere a istoriei şi forme de negare, banalizare sau denaturare a faptelor Holocaustului, care includ şi instrumentalizarea acestuia''.
"Evreii şi alte persoane şi comunităţi din lume continuă să sufere intoleranţă, prejudecăţi, violenţă şi discriminare", a avertizat Borrell şi a adăugat că astăzi, "mai mult ca oricînd", trebuie reafirmată "importanţa păcii, toleranţei şi coexistenţei".
"Singura modalitate de a preveni atrocităţi viitoare este să ne asigurăm că atrocităţile trecute şi victimele lor nu sunt niciodată uitate", a spus el.
Anul acesta se împlinesc 79 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau şi sunt comemorate cele şase milioane de femei, bărbaţi şi copii evrei, precum şi toate celelalte victime, inclusiv sute de mii de romi, ucişi în timpul Holocaustului, aminteşte EFE.