”Ungaria Mare” din pantalonii lui Orban
Nu violați ungurii șovini că se înmulțesc!
Mihai CONȚIU
Cineva, nu stau să-mi mai amintesc numele, cîndva, scria că ungurii suferă de ”sindromul poporului musafir în Europa”, referindu-se, prin asta, și la rata înaltă a sinuciderilor care bîntuia prin Ungaria. ”Popor musafir”, ”popor musafir”, dar, împreună cu Austria, a făcut parte dintr-un Imperiu european! Atunci, fostul Regat al Ungariei Mari din componența Imperiului Austro-Ungar includea părți însemnate din Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia și Ucraina de astăzi.
De zeci de ani, constatăm tot mai acut că sindromului de ”popor musafir în Europa” i se suprapune, cu agresivitate, ”sindromul imperial”. Nu întîmplător, într-o Uniune Europeană democratică și civilizată, Ungaria se simte incomod și recurge la acțiuni antieuropene, manifestîndu-și fraternitatea cu Rusia autocratului Vladimir Putin, mai cu seamă în contextul războiului din Ucraina.
Veniți de… unde nu se știe cu precizie, urmașii de astăzi ai lui Attila se simt atrași instinctual de ruși, veniți și ei în actuala Rusie de… unde nu se știe cu precizie. Pe ruși și pe unguri îi leagă trecutul ”formativ” de triburi barbare năvălitoare extirpate din negura istoriei altor locuri decît teritoriile pe care trăiesc astăzi.
Acum Rusia vrea să cucerească Ucraina cu gîndul la Rusia Kieveană, dar și din teama de a nu redeveni Cnezatul Moscovei, iar Ungaria tînjește după teritorii străine care, istoric, nu i-au aparținut, dar pe care le-a stăpînit o vreme prin ocupație. Ca ocupanți, istoria a demonstrat că rușii și ungurii sunt de aceeași cruzime barbară.
Particularizînd, am constatat că, în ultimii peste 30 de ani, Rusia și Ungaria au fost, neoficial, cei mai mari susținători din umbră ai grupărilor moldo-române care cereau unirea Republicii Moldova cu România. Aici nu mai pomenim despre finanțările de rigoare, inclusiv cele de astăzi. Iurie Roșca, Mihai Ghimpu, George Simion din România… poate că știu la ce mă refer!
Pentru Ungaria, o ipotetică unire românească ar însemna inclusiv denunțarea Tratatului de la Trianon din 1920, părîndu-i-se legitim să-și revendice Transilvania românească. Pentru ruși…, dar să ne oprim aici și să vorbim despre o ultimă ofensivă ungurească revizionistă în numele Ungariei Mari!
Președintele Federației Ungare de Sport (MLSZ) vrea să obțină acceptarea simbolului Ungariei Mari de către UEFA. El a precizat că un astfel de banner nu poartă un mesaj politic și ar trebui să fie acceptat.
”Dacă MLSZ organizează un campionat, echipele trebuie să accepte condițiile jocului anunțat. Situația este similară pe plan internațional. Dacă noi vrem să jucăm în preliminariile Campionatelor Europene, în Liga Națiunilor sau chiar în Liga Campionilor și în Liga Europeană, atunci trebuie să acceptăm condițiile jocului anunţat. Potrivit UEFA, bannerele care poartă mesaje rasiste sau politice nu pot fi afișate. Întrebarea este dacă simbolul Ungariei Mari poartă un mesaj politic. În opinia noastră, nu poartă!”, a afirmat Sándor Csányi, care este şi vicepreşedintele UEFA.
El vrea ca acest simbol să fie acceptat de forul de conducere al fotbalului european. Șeful MLSZ a precizat că, deși FARE (Football Against Racism In Europe), grupul pentru combaterea discriminării al UEFA, neagă că ar sancționa simbolul Ungariei Mari, acesta a adus totuși critici la adresa acestui simbol de trei ori, în ultima perioadă, în fața Comisiei de Disciplină a UEFA, calificîndu-l drept revizionist și naționalist.
O altă fază s-a desfășurat cînd Viktor Orban, premierul ungar, a fost dur criticat de către vecinii săi europeni pentru că a făcut recent propagandă „Ungariei Mari” la un meci amical de fotbal, pe data de 20 Noiembrie. El a purtat la gît un fular pe care era desenată o hartă a fostului Regat al Ungariei Mari.
Atunci, Ministerul român de Externe l-a acuzat pe Orban de „revizionism”, în timp ce Kievul a solicitat „scuze oficiale” din partea Budapestei.
La rîndu-i, ministrul de Externe al Slovaciei, Rastislav Kacer, a calificat fularul cu simbolism istoric drept unul „dezgustător”, vorbind despre „vîrful unui iceberg şi un moment în care trebuie să se ia poziţie”.
Orban a respins inițial criticile referitoare la acel fular, argumentînd că „echipa națională de fotbal a Ungariei este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde locuiesc”.
Nu a fost prima oară cînd Orban face referire la Ungaria Mare. În Primăvara lui 2020, într-o postare pe Facebook, el publica o astfel de hartă istorică a ţării sale, sub pretextul urărilor de succes pentru elevii care urmau să susţină proba la istorie în cadrul examenului de Bacalaureat din Ungaria.
După finalizarea războiului din Ucraina, UE va continua să aibă mari probleme cu Ungaria și dacă Ucraina va fi victorioasă, dar mai ales în cazul în care Rusia ar cuceri această Țară, asta însemnînd reînființarea unei alte Uniuni Europene, cu mai puțini membri. La fel și NATO, oarecum!
Acum vedeți cît de îngemănați sunt ungurii cu rușii? Ce ziceți?