UE VREA SĂ BEA VIN DIN REPUBLICA MOLDOVA

Autor: Ciprian STAN

ciprian-stan_00917400 copy.jpg

Prin decizia de a deschide complet piaţa pentru vinurile moldoveneşti chiar înainte de a finaliza procesul de semnare a acestui Acord de Asociere, cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic (Vilnius, Noiembrie 2013), Uniunea Europeană îşi demonstrează angajamentul pentru sprijinirea acestei ţări în demersul de integrare economică cît mai rapidă.

În contextul embargoului impus de Rusia asupra vinurilor moldoveneşti, Comisia Europeană vine în ajutorul producătorilor de vin din Republica Moldova prin deschiderea completă a pieţei acesteia pentru importurile de vinuri. Pînă acum, producătorii moldoveni puteau exporta fără taxe 240 de mii de hectolitri de vin pe an, în cadrul regimului de preferinţe comerciale autonome.

Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, a declarat că „piaţa Uniunii Europene este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieţei Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii”.

La 11 Septembrie 2013, Rusia a interzis complet importul de vinuri din Republica Moldovă, pe motiv că producţia de vin din această ţară are o calitate îndoielnică. Un lucru similar s-a petrecut şi în 2006, atunci cînd în urma embargoului vinicol impus de Rusia, vinificatorii din Republica Moldova au suportat pagube estimate la 180 milioane de dolari. Comerţul de vin cu Rusia ocupa în acel moment 80-90% din totalul exporturilor de vinuri dintre cele două ţări. Republica Moldova a susţinut că interdicţia este de fapt un şantaj economic, iar în media a circulat informaţia că Rusia i-a pedepsit pe moldoveni pentru că aceştia promovau politici anti-ruseşti.
Conform Acordului de Asociere negociat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, se doreşte crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), prin care se urmăreşte stimularea integrării economice a R. Moldova în UE. Prin decizia de a deschide complet piaţa pentru vinurile moldoveneşti chiar înainte de a finaliza procesul de semnare a acestui Acord de Asociere, cu ocazia summit-ului Parteneriatului Estic (Vilnius, Noiembrie 2013), Uniunea Europeană îşi demonstrează angajamentul pentru sprijinirea acestei ţări în demersul de integrare economică cât mai rapidă.

Sprijinul oferit de UE vine ca o gură de oxigen, avînd în vedere că producătorii de vin din Republica Moldova se aflau într-un impas considerabil, ca urmare a deciziei Rusiei de a nu mai accepta importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa sa. Cu toate acestea, Vladimir Putin declară că „problema vinurilor este una economică, nu una politică”, fără a face referire la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, pe care o implică semnarea acestui Acord de Asociere în perioada următoare.

De asemenea, autorităţile române propun susţinerea Republicii Moldova în rezolvarea „problemei vinurilor” prin implementarea unor măsuri concrete de solidaritate cu aceştia. De exemplu, s-a propus organizarea unei întîlniri între producătorii de specialitate din Republica Moldova şi retailerii de pe piaţa românească. Făcînd analogie între excelenţa vinului moldovenesc şi Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Moldova, secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, consideră că această măsura "contribuie la susţinerea „relaţiile noastre bilaterale, ca şi Parteneriatul nostru strategic, care este limpede, sincer şi puternic". Vice-ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri, a salutat decizia autorităţilor de la Bucureşti. „Este o reacţie de solidaritate nemaipomenită. Apreciem foarte mult această susţinere, simţim că nu suntem singuri, simţim că suntem mai puternici împreună”.
Politica Rusiei de a pedepsi R. Moldova pentru apropierea de UE nu s-a limitat la embargoul privind vinul. Sursa NOVÎI REGHION scrie că de două săptămîni, Rusia a început expulzarea lucrătorilor migranţi moldoveni în Republica Moldova. Co-preşedintele Diasporei moldoveneşti din Rusia, Alexandr Kalinin, a declarat că pînă acum au fost expulzaţi 3.500 de cetăţeni moldoveni, iar în viitor „va fi introdus un regim mult mai strict privind migraţia în Rusia, prin urmare, cifra moldovenilor expulzaţi ar putea creşte semnificativ".

 Articol preluat din OBIECTIV.info

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31