UE ia in calcul sanctiuni impotriva Belarusului

Premierul ceh, Petr Fiala, a cărui ţară exercită în prezent Preşedinţia semestrială a UE, a declarat, Marţi, la revenirea sa de la Kiev, că Uniunea Europeană ar putea de acum sancţiona Belarus, aliatul Rusiei, pentru rolul său în conflictul din Ucraina, relatează France Presse, potrivit agerpres.
Belarus asigură că nu doreşte să se implice direct în război, dar a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfîrşitul lunii Februarie.
”Analizăm, în prezent, rolul Belarus şi necesitatea potenţială de a viza această ţară”, a declarat Petr Fiala jurnaliştilor, la revenirea sa de la Kiev, unde a efectuat o vizită Luni, împreună cu miniştrii săi, pentru discuţii cu omologii ucraineni.
Guvernul ceh anunţase încă din 7 Octombrie că o reuniune comună cu Executivul ucrainean va avea loc în 31 Octombrie la Kiev. ”Unele sancţiuni împotriva Belarus au fost instituite deja, dar nu putem accepta că Belarus susţine politica Rusiei sau că Rusia eludează impactul sancţiunilor prin intermediul unor ţări precum Belarus”, a adăugat Fiala.
UE a impus opt pachete de sancţiuni vizînd în principal industria rusă şi persoane fizice de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 Februarie. ”Rusia trebuie să fie din ce în ce mai izolată”, consideră Fiala. ”Ştim că sancţiunile funcţionează, putem vedea asta din multe date şi trebuie să continuăm, fără îndoială”, a mai spus el.
”Trebuie să conştientizăm că atacurile împotriva Ucrainei sunt efectuate din spaţiul aerian al Belarus şi că Belarus furnizează arme Rusiei”, a insistat, la rîndul său, ministrul de Externe ceh, Jan Lipavsky.
Minskul şi Moscova au anunţat, în Octombrie, o forţă militară comună, iar Armata ucraineană exprimă temeri în legătură cu ameninţarea crescîndă a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din Nord. Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, ”pînă la 9.000 de soldaţi ruşi şi circa 170 de tancuri staţionează în Belarus”.
În plus, în buletinul său zilnic privind situaţia de pe frontul din Ucraina, Ministerul Apărării britanic publică, Marţi, pe contul său de Twitter, imagini datînd din 17 Octombrie, cu două avioane de interceptare ruseşti MiG-31K (Cod NATO:Foxhound) pe aeroportul militar Maciulişci de lîngă Minsk, în apropierea cărora se află un container, ce ar putea fi folosit pentru depozitarea rachetelor hipersonice Kinjal.












